Campagne waarschuwt boeren voor drugswereld

In een nieuwe campagne worden boeren gewaarschuwd om hun schuren niet aan drugscriminelen te verhuren. 'Niet onder mijn neus' heet de campagne, die wordt gevoerd door de politie, RIEC Noord-Nederland en LTO Noord. In Noord-Nederland vindt de politie steeds meer drugslaboratoria en wordt steeds vaker drugsafval gedumpt.

De campagne richt zich aan de ene kant op boeren in buitengebieden, omdat die locaties aantrekkelijk zijn voor drugscriminelen. "Denk aan agrariërs of andere ondernemers met grote schuren of loodsen. We willen voorkomen dat ze hun gebouwen verhuren aan criminelen en geven met behulp van deze campagne aan hoe ontzettend gevaarlijk het is als je je toch laat verleiden", stelt Sybrand Buma, voorzitter van het RIEC.

Brenda Timmerman van LTO Noord sluit zich daarbij aan. Het gaat gevaarlijke laboratoria, maar er zitten meer risico's aan. "Op het moment dat je je inlaat met zulke criminelen kom je er niet meer vanaf. Je denkt dat je je schuur verhuurt voor een jaar maar voor hetzelfde geld binden ze je veel langer. Her zijn heel intimiderende partijen vaak."

Wat is het RIEC Noord-Nederland?

Het RIEC is een samenwerkingsverband dat al geruime tijd bestaat. De afkorting staat voor Regionaal Informatie- en Expertise Centrum. Landelijk zijn er tien centra, opgericht om overheden en andere organisaties te helpen bij de aanpak van criminaliteit. In Noord-Nederland is Sybrand Buma de voorzitter van het RIEC. Buma is ook burgemeester van Leeuwarden.

"Ondernemers hebben meestal geen goed beeld van de enorme risico's voor zichzelf en hun omgeving. Eenmaal ingestapt, is het vaak geen optie meer om er zonder kleerscheuren uit te komen."

Signalen herkennen

De campagne moet ook inwoners van Drenthe aanspreken. De politie hoopt dat ze eerder bellen bij verdacht gedrag, als ze de tekenen van criminaliteit herkennen. Bovendien kunnen drugslabs gevaar opleveren voor omwonenden.

"Je merkt dat mensen minder snel willen melden. Mensen willen toch niet dat het probleem van de buurman hun probleem wordt. Maar toch: als je naast een boer woont en je vraagt je af wat er 's nachts af en aanrijdt, schroom niet om de politie te bellen. Desnoods anoniem", zegt Timmermans.

Criminaliteit probeert grip te krijgen op bovenwereld

De campagne 'Niet onder mijn neus' heeft een eigen website, waarop met films verschillende kanten van de drugscriminaliteit in beeld worden gebracht. Zo is er ook aandacht voor de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld: hoe de criminaliteit meer grip probeert te krijgen op het normale, dagelijkse leven.

Verder worden posters, flyers, social media en commercials ingezet.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
politie boeren criminaliteit drugs LTO Noord
Deel dit artikel: