Lonneke Uneken wint solo heroïsche slotrit op VAM-berg

WIELRENNEN - Lonneke Uneken (21) uit Veendam heeft vanmiddag onder loodzware omstandigheden de derde en laatste etappe van de internationale Healthy Ageing Tour gewonnen. Ondanks windkracht vijf en slagregens kwam zij na 115 kilometer solo bovenop de VAM-berg aan.

Ellen van Dijk won voor de vierde keer in haar carrière het eindklassement.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Ellen van Dijk wint voor de vierde keer het eindklassement (Rechten: RTV Drenthe/Karin Mulder)

Koersverloop

Na ruim 22 kilometer ging de Belgische Jolien d'Hoore er al vandoor. Zij kreeg gezelschap van Lonneke Uneken, de Britse Anna Henderson, Lauretta Hanson uit Australië en Emma Norsgaard uit Denemarken. De maximale voorsprong liep op tot 1 minuut en 40 seconden.

Maar met nog zo'n dertig kilometer te gaan werd de kopgroep in de kraag gevat en was er meteen een tegenaanval. Opnieuw waren Uneken, Henderson en Norsgaard van de partij. En ook de Canadese Karol Ann-Canuel sloot aan. En op de 21-jarige Uneken stond vandaag geen maat. Met nog 20 kilometer op de teller ging ze er solo vandoor en hield ze op de eindstreep net niet genoeg over voor het de overwinning in het eindklassement.

Klappertanden

Na afloop werden veel vrouwen onderkoeld opgevangen door de medische dienst. Gehuld in zilverpapier en klappertandend kwamen ze met een kopje thee weer langzaam op temperatuur.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Onderkoelde wielrensters na de slotrit van de Healthy Ageing Tour op de VAM (Rechten: RTV Drenthe/Karin Mulder)

Deelnemersveld

Aan de internationale rittenkoers deden 94 vrouwen uit 20 verschillende landen mee. Omdat het om een topsportwedstrijd gaat, werd er een uitzondering gemaakt in coronatijd. Alle etappes werden verreden op een afgesloten terrein waar geen publiek welkom was.

De eerste etappe op het TT Circuit van Assen werd woensdag gewonnen door de Belgische Jolien d'Hoore. De tijdrit langs de zeedijk van Lauwersoog was gisteren een prooi voor voormalig wereldkampioene Ellen van Dijk.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
wielrennen Wijster VAM Healthy Ageing Tour
Deel dit artikel: