Twee jaar cel voor dumping drugsafval bij boerderij Zuidwolde

210301_drugsafval_zuidwolde
Een agent zet het terrein in Zuidwolde af waar het drugsafval werd gevonden © Noordernieuws
Een 54-jarige man uit Hoogeveen moet voor het dumpen van een 'flinke' hoeveelheid drugsafval bij een boerderij in Zuidwolde een celstraf van twee jaar uitzitten. De man bewoonde tijdens de dumping in oktober 2018 de boerderij aan de Drogterweg.
De boerderij moest worden ontruimd. Om die reden kwam een deurwaarder aan de deur, met in zijn kielzog de verhuizers. De mannen stuitten op een erf waar het grasveld verbrande plekken vertoonde en dampen ervan afsloegen. Het stonk ook naar chemisch afval. De mannen werden misselijk en hadden last van hun luchtwegen en brandende ogen.

Drugslab

De politie zette het terrein op slot. De brandweer en Landelijke Faciliteit Ontmanteling werden ingeschakeld voor onderzoek en ontruiming. In de schuur lagen gasbranders en deels lege blauwe vaten. Het was duidelijk dat een drugslab voor xtc-productie was ontmanteld. Buren zagen enkele avonden voor de komst van de deurwaarder dat de bewoner vaten leeggooide en dat daarbij dampen vrijkwamen.

Achteloos

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de bewoner het drugslab runde. Wel is vastgesteld dat de man verantwoordelijk is voor de grootschalige dumping. Hij heeft daarbij de risico's en de gevolgen bewust afgewenteld op anderen, zo stelt de rechter. Op een achteloze wijze heeft de man de vaten op het terrein leeggegooid en alle milieuregels aan zijn laars gelapt.

Vrijspraak

De man is eerder voor dergelijke feiten veroordeeld. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van drie jaar. De rechtbank hield meer rekening met het tijdsverloop en kwam uit op twee jaar. De man kreeg de straf ook voor verboden wapenbezit. Een 52-jarige man uit Zuidwolde werd vrijgesproken van het medeplegen aan de dumping. Daarvoor is te weinig bewijs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.