VVD wint in elf gemeenten, PVV opnieuw de grootste in Emmen

De VVD is in Drenthe opnieuw de grootste partij geworden. In elf van de twaalf gemeenten haalde die partij de meeste stemmen.

Alleen in Emmen werd de PVV - net als vier jaar geleden - de grootste.

VVD, D66, PVV

Over heel Drenthe gezien kreeg VVD 20,5 procent van de stemmen. Ruim een procent meer dan vier jaar geleden. De andere partijen volgen op een afstandje. D66 kreeg 12,6 procent van de Drentse stemmen, een stijging van 2,4 procent. De PVV zit daar vlak achter met 12,4 procent. Zij kregen een half procent minder stemmen dan in 2017.

De grootste stijger binnen de provincie is het Forum voor Democratie. Zij kregen 5,5 procent van de stemmen. 3,7 procent meer dan in 2017.

Opkomstpercentage

In totaal bracht 80,5 procent van de stemgerechtigden in onze provincie zijn of haar stem uit. In 2017 lag dat percentage met 82,4 iets hoger. In Aa en Hunze was de opkomst het hoogst binnen onze provincie. 86,5 procent bracht daar zijn stem uit.

Uitslag per gemeente

Op onderstaande kaart kun je de uitslagen per gemeente bekijken. Klik op jouw gemeente om een overzicht met percentages te zien, of scroll door tot onder de kaart om een overzicht per gemeente te lezen.

Aa en Hunze

In Aa en Hunze is de VVD de grootste geworden. De partij behaalde 27,8 procent van de stemmen. Dat is bijna 3 procent meer dan vier jaar geleden. D66 volgt met 14,8 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage in Aa en Hunze ligt op 86,5 procent. Dat is ruim 2 procent meer dan vier jaar geleden.

Assen

In de provinciehoofdstad is het tellen ook klaar. Daar werd de VVD de grootste met 18,2 procent van de stemmen. D66 bezet de tweede plek in de Asser ranglijst met 15,4 procent van de stemmen.

Coevorden

In Coevorden is VVD de grootste met 22,9 procent van de stemmen. Dat is ruim een half procent meer dan vier jaar geleden. Het CDA werd de tweede partij met 13,2 procent, op de voet gevolgd door de PVV met 13 procent.

De Wolden

Hoewel de VVD wat terrein verliest in De Wolden blijft de partij de grootste met 24,6 procent van de stemmen. Dat is ruim 3 procent minder dan vier jaar geleden. Het CDA verliest 4,5 procent en komt als nummer twee uit de bus met 14,3 procent van de stemmen.

Emmen

De PVV is de grootste partij in Emmen geworden. De partij van Geert Wilders behaalde 18,5 procent van de stemmen. Dat is 0,1 procent minder dan vier jaar geleden. De VVD kwam dichterbij dan vier jaar geleden. Dankzij een winst van 3,2 procent komt de partij van Mark Rutte op 18 procent van de stemmen.

Hoogeveen

De VVD blijft de PVV net voor in Hoogeveen en is ook daar de grootste partij met 17,2 procent van de stemmen. De PVV behaalt 16,4 procent. Het CDA is de grote verliezer in de gemeente. Vier jaar geleden was de partij van Wobke Hoekstra nog de grootste met meer dan 20 procent. Nu moet het CDA het doen met 14,5 procent van de stemmen.

Meppel

In Meppel behaalde de VVD 21,5 procent van de stemmen, gevolgd door D66 met 14,2 procent. De gemeente meldt een opkomstpercentage van 82,7 procent.

Midden-Drenthe

De VVD maakt ook in Midden-Drenthe de dienst uit. Daar kreeg de partij van Mark Rutte 20,4 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA met 13,4 procent van de stemmen. De opkomst in Midden-Drenthe ligt op 82,9 procent.

Noordenveld

Ook in Noordenveld is de VVD de grootste partij met 21,1 procent van de stemmen. Dat is evenveel als vier jaar geleden. D66 is de nummer twee in de gemeente met 15,9 procent.

Tynaarlo

In Tynaarlo werd de VVD met 22,9 procent van de stemmen de grootste. D66 deed goede zaken in Tynaarlo en kreeg 5,1 procent meer stemmen dan vier jaar geleden.

Westerveld

Net als in de meeste Drentse gemeenten is de VVD de winnaar in Westerveld met 23,2 procent van de stemmen. Dat is wel een lager percentage dan vier jaar geleden. D66 pakte 3 procent winst ten opzichte van 2017 en is de tweede partij in de gemeente met 13,3 procent.