Gemeente Emmen stopt in 2022 als bestuurder van openbaar onderwijs

Wethouder Raymond Wanders Emmen
Wethouder Raymond Wanders. © Gemeente Emmen
Het openbaar basisonderwijs in de gemeente Emmen gaat vanaf 2022 bestuurlijk gezien op eigen benen staan. Een nog op te richten onderwijsstichting neemt het stuur over van het college van burgemeester en wethouders.
Volgens onderwijswethouder Raymond Wanders staan alle seinen op groen. Alleen de gemeenteraad moet er volgende maand nog een klap op geven. "Een mooie mijlpaal", aldus Wanders. "Het zal ook niet veel meer gebeuren. Aangezien er nog maar ongeveer drie gemeenten in Nederland zijn waarbij die verzelfstandiging van het onderwijs nog niet is doorgevoerd."
In de klas zullen leerlingen en hun ouders er niet veel van merken. Het is vooral een bestuurlijke verandering, aldus Wanders.

Complexer en toegenomen

Gemeenten hebben al sinds 1996 de keuze om het openbaar onderwijs te verzelfstandigen. Emmen is een van de laatste gemeenten die die taak onder de eigen vleugels hield. "Maar de vraagstukken binnen het onderwijs zijn in de afgelopen jaren alleen maar complexer geworden en toegenomen."
Voorbeelden zijn het op orde houden van de onderwijskwaliteit, het bestuurlijke toezicht en personeelsplanning, aldus Wanders. "Dat verdient en vergt meer aandacht. Daarom is dit het moment om het bestuurlijk anders aan te pakken. Want er zit een verschil tussen een directeur-bestuurder die zich dagelijks bezig houdt met de aansturing en een college waarbij onderwijs een onderdeel van de taken is."

Raad van toezicht

De nieuwe stichting is straks zelf verantwoordelijk voor het het beleid en de financiën, waar 4400 leerlingen, 535 werknemers en 32 scholen bij komen kijken.
Naast een directeur wordt er gezocht naar vijf personen die samen een raad van toezicht vormen. Wanders hoopt voor de zomer een voorzitter voor laatstgenoemd platform te hebben gevonden.

34 miljoen

In het openbaar onderwijs gaat een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro rond. De bestuurswissel heeft volgens de wethouder geen invloed op dat bedrag. "De onderwijsfinanciering wordt geregeld vanuit de landelijke overheid en dat blijft ook zo. De gemeente zelf deed en doet daar geen geld bij", aldus Wanders

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.