Eis: 15 maanden cel voor 'windmolenterreur'

Jan H. en Jan Nieboer
Jan H. en Jan Nieboer in de rechtszaal © Heleen van den Broek
Het Openbaar Ministerie eist vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk tegen Jan Nieboer uit 2e Exloërmond en Jan H. uit Meeden voor het versturen van dreigbrieven naar ondernemers die betrokken waren bij de aanleg van windparken in Drenthe en Groningen.
Het OM gaat ervan uit dat de twee dat samen met anderen hebben gedaan, die niet bekend zijn geworden.

Ernstige bedreigingen

In 2019 kregen de directeuren van bedrijven als Avitec uit Nieuw-Buinen en Dieterman uit Westerlee dreigbrieven, waarin stond dat ze zich moesten terugtrekken uit de windparkprojecten Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33, omdat er anders nare dingen gingen gebeuren. De directeuren deden dat, omdat ze vreesden voor de veiligheid van hun medewerkers, zichzelf en hun gezinnen.
Ook bedrijven uit Valthe, Assen, Zuidlaren, Winschoten en Nieuwe Pekela kregen dreigbrieven, net als grote bouwbedrijven als BAM en Hak. Nieboer (63) en H. (59), die in juni 2019 werden opgepakt, ontkennen dat ze dreigbrieven hebben verstuurd.

Gesprekken bij McDonalds

Uit afgeluisterde gesprekken bij fastfoodrestaurant McDonalds in Stadskanaal, waar H. en Nieboer wekelijks ontbeten, concludeert het OM dat de twee wel degelijk betrokken waren. Veel dingen die ze bespraken kwamen letterlijk terug in dreigbrieven en op pamfletten die werden gevonden op plekken in Groningen waar asbest werd gevonden. Ook dat laatste vindt het OM te bewijzen, zo vertelt persofficier Debby Homans in deze video:
Persofficier over de strafeis van 15 maanden cel voor 'windmolenterreur'
Zelf zeggen de verdachten dat ze dingen bespraken die ze vanuit actiegroepen als Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën hoorden. Ze wisten veel dingen, maar deden er zelf niet aan mee. H. deed in de rechtbank in Assen een deel van zijn uitspraken in de afgeluisterde gesprekken af als 'grootspraak' en 'foute humor'.

'Volstrekt ongeloofwaardig'

Nieboer kon zich niet veel meer herinneren van de gesprekken, zei hij tegen de rechters. Hun verklaringen noemt het OM volstrekt ongeloofwaardig. "Zij verzonnen de acties zelf. H. was leidend in de gesprekken. Nieboer bevestigde hem. Hij instrueerde de drukker en bracht het drukwerk naar H. Hij wist donders goed wat er op de usb-sticks stond."
Vier bedreigde bedrijven eisen in totaal zo'n 234.000 euro schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie heeft gekeken naar deze eisen en vindt dat de bedrijven recht hebben op totaal 200.000 euro schadevergoeding. De grootste schadeclaim is van bouwbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen. Dit bedrijf wil zo'n 145.000 euro, waarvan 90.000 euro bestaat uit misgelopen winst. Dieterman Grondverzet uit Westerlee wil een schadevergoeding van ongeveer 77.000 euro.
Bekijk hieronder het interview met Jan Nieboer:
Jan Nieboer over de strafeis van vijftien maanden cel

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.