Prikken met AstraZeneca-vaccin woensdag hervat

De vaccinaties met het AstraZeneca vaccin worden komende woensdag hervat. Iedereen die deze of volgende week een afspraak had krijgt de komende dagen de mogelijkheid om een nieuwe afspraak te maken voor een prik. Dat zegt de GGD Drenthe.
Het is nog steeds druk bij het test- en vaccinatiecentrum op het TT terrein in Assen. Vooral ouderen laten zich vaccineren, maar daar komt geen vaccinatie aan te pas na het tijdelijk stilleggen op advies van het Europese medicijnagentschap EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bloedproppen

In een enkel geval was er sprake van trombose in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes. Maar een oorzakelijk verband (causaliteit) is niet aangetoond. Minister De Jonge van Volksgezondheid. "Er is geen aanleiding gezien door onze experts om te stoppen met prikken. Het is gewoon een goed vaccin."
Het EMA zegt dat het aantal trombosegevallen bij gevaccineerden niet hoger is dan onder de hele bevolking. De voordelen van vaccinatie wegen volgens het EMA nog steeds op tegen de nadelen. Het EU-medicijnagentschap benadrukte gisteren, naar aanleiding van trombosegevallen in Oostenrijk, al dat niets erop wijst dat de oorzaak bij het vaccin gezocht moet worden.

Race

Het vaccinatieprogramma is een race tegen de klok, zeker gezien de "zorgelijke cijfers van vandaag". Elke dag kijken we naar de regionale besmettingscijfers en die lopen helaas op" zegt Marjon Feenstra van de GGD. Het aantal besmettingen ligt landelijk op hetzelfde hoge niveau als begin januari.
GGD Astrazeneca
Gesloten loket bij de vaccinatiestraat in Assen © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.