CDA'er Agnes Mulder krijgt in Drenthe meeste voorkeursstemmen

Hoofdstembureau
Marco Out maakte als voorzitter van het hoofdstembureau in Drenthe alle uitgebrachte stemmen op kandidaten bekend © RTV Drenthe / Margriet Benak
CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen heeft als Drentse kandidaat het meeste aantal voorkeursstemmen in de provincie gehaald: 3603 in totaal. VVD'er Mark Strolenberg uit Hoogeveen kreeg er 3561, PvdA-kandidaat Inge Oosting uit Elim 2003, en CDA'er Eline Vedder uit Ruinerwold 1959.
Het aantal behaalde stemmen op alle kandidaten in de Kieskring Drenthe werd vanmorgen officieel bekendgemaakt in het stadhuis van Assen door voorzitter Marco Out van het hoofdstembureau. Om op eigen kracht in de Tweede Kamer te komen, zijn rond de 17.500 voorkeursstemmen nodig. Geen enkele Drentse kandidaat haalt dat, ook niet met de stemmen uit andere kieskringen.

'Dankbaar en een eer'

De 47-jarige Agnes Mulder die al twee termijnen in de Tweede Kamer zat en nu als nummer 8 op de kieslijst stond, keert sowieso terug in de Tweede Kamer door de vijftien zetels die het CDA haalde. De partij zakte vier zetels. De Assense is 'dankbaar' voor de vele voorkeursstemmen in Drenthe. "Het landelijke resultaat voor het CDA is teleurstellend. Maar het is een eer om het Drentse geluid weer in Den Haag te mogen laten horen."
Eline Vedder geniet als actievoerende boerin grote bekendheid in de agrarische sector. Maar de boerenachterban leidt niet tot voldoende stemmen, zoals haar dat bij de Provinciale Statenverkiezingen twee jaar geleden wel lukte bij het CDA. Ze kwam toen met voorkeursstemmen in de Drentse Staten en stopte als gemeenteraadslid in De Wolden.

'Korte lijn met Den Haag'

Vedder vindt het jammer, al had ze nergens op gerekend. "Het is balen, maar met het aantal voorkeursstemmen hebben we laten zien dat het CDA sterke wortels heeft in onze provincie. Helaas hadden we landelijk de wind niet mee en is het resultaat niet genoeg voor twee Drentse zetels. Maar met Agnes houden we gelukkig een korte lijn naar Den Haag."
Mark Strolenberg uit Hoogeveen staat op nummer 38 en is met 34 zetels voor de VVD dus niet rechtstreeks gekozen. Maar zijn plek in de Tweede Kamer is zo goed als zeker, doordat er kandidaten boven hem doorschuiven naar het kabinet, zodra de formatie klaar is.

'Blij met draagvlak in regio'

De 41-jarige Strolenberg, die met de leus 'Stem een liberale Drent in het Parlement' de Tweede Kamerverkiezingen inging, is blij met de 3561 stemmen die hij in Drenthe bij elkaar vergaarde. Ook al is dat maar een schijntje van wat hij nodig had om op eigen kracht in de kamer te komen.
"Die illusie heb ik ook nooit gehad, dat mij dat zou lukken. De kiesdrempel van over de 17.500 voorkeursstemmen is heel erg veel. Dan moet je in elke kieskring nogal wat scoren. Maar die ruim 3500 in Drenthe geeft toch wel aan dat ik draagvlak in de regio heb als VVD'er. Daar ben ik best blij mee. En wat ook grappig is, er waren ook 2 stemmen op mij uitgebracht op Ameland, en in Rotterdam 33. Ik heb daar geen familie zitten, ik vraag me dan af wie dat zijn. Ik zou het leuk vinden om dat te weten."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Agnes Mulder Mark Strolenberg
Agnes Mulder (CDA) en Mark Strolenberg (VVD) gaan naar de Tweede Kamer, als moet Strolenberg nog even wachten © RTV Drenthe
Strolenberg wacht rustig zijn beurt af, om straks naar de Tweede Kamer te gaan. En dat wordt pas na de kabinetsformatie duidelijk. De Hoogevener die al jaren raadslid is en ook in het waterschapsbestuur van Drents Overijsselse Delta zit, treedt dan in de voetsporen van het Drentse Kamerlid Erik Ziengs uit Assen. Ziengs zat bijna elf jaar voor de VVD in Den Haag. Na drie termijnen vond Ziengs het genoeg.

De andere Drenten

Op de landelijke kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden in totaal vijftien Drenten. Daaronder Assenaar Derk Evert Waalkens als nummer 4 van de BoerBurgerBeweging: hij kreeg 1211 stemmen in Drenthe.
Bij de PvdA stond behalve het Hoogeveense raadslid Inge Oosting, ook PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond op de landelijke kieslijst, op nummer 45. In Drenthe stemden 469 kiezers op hem.
Bij de Partij voor de Dieren blijkt Siska Peeks uit Assen, nummer 31 op de lijst, een goede derde qua stemmen in deze provincie voor haar partij: ze kreeg 522 kiezers achter zich. Voor VOLT haalde Sacha ten Hove uit Emmen, die nummer 20 op de lijst stond, 395 stemmen binnen.
Bij Forum voor Democratie kreeg Statenlid Hendrikus Velzing uit Klazienaveen (nummer 29 op de kieslijst) 274 stemmen, FvD-Statenlid Johnny Bos uit Bovensmilde (op plek 38) was goed voor 93 stemmen.
Voor JA21 stond Statenfractievoorzitter Thomas Blinde uit Roden (ex-FvD) op nummer 14, hij kreeg 255 stemmen in Drenthe. Drents voorzitter van de ChristenUnie en oud-wethouder Gert Jan Bent uit Smilde (nummer 20) kreeg 247 stemmen, oud-VVD-wethouder Henk Matthijsse uit Assen (nummer 73) behaalde er 230, en D66-wethouder Pepijn Vemer uit Eelderwolde scoorde op plek 55 slechts 86 stemmen.

De afvallers

Ook stonden er Drenten op de landelijke kieslijst van nieuwe partijen die ook een gooi deden, maar uiteindelijk geen zetel haalden. Zoals nieuwkomer JONG met Jaron Tichelaar uit Noordscheschut als lijsttrekker. De partij voor jongeren kreeg in onze provincie 658 stemmen, waarvan 496 voor Tichelaar.
Oprecht, met windmolenactivist Jan Nieboer uit 2e Exloërmond op plek 6, behaalde in onze provincie 374 stemmen, waarvan Nieboer goed was voor 103. De Libertaire Partij (LP) had Assenaar Arnoud Kuipers op nummer 4 staan, hij haalde 29 stemmen.

Regionale kieslijsten

En dan zijn er ook nog Drentse kandidaten die alleen in de Kieskring Drenthe op de lijst stonden, als regionale lijstduwers. Voor D66 haalde oud-wethouder en Statenfractievoorzitter Anry Kleine Deters uit Emmen (nummer 73 op de lijst) 348 stemmen binnen en wethouder Bob Bergsma uit Assen (nummer 74) 176. Bij de SP kreeg de Asser wethouder Jan Broekema (nummer 42) 295 stemmen.
Bij de PvdA was regio-kandidaat Roelie Goettsch uit Assen (nummer 48 op de lijst) goed voor 275 stemmen en Mark Tuit uit Hollandscheveld (nummer 49) 119 stemmen. De hekkensluiter op nummer 50 was PvdA-Statenlid Janny Roggen uit Vries, zij kreeg de gunst van 222 kiezers.
Bij het CDA stonden er maar liefst veertien regionale kandidaten onderaan de lijst. De enige die meer dan honderd stemmen trok is CDA-gedeputeerde Henk Jumelet uit Erica. Hij was op nummer 65 als hekkensluiter goed voor 218 stemmen in Drenthe voor het CDA. Bij Code Oranje, dat geen zetel in de Tweede Kamer krijgt, was Tineke Nieboer uit Roden de regionale kandidaat op nummer 7, zij kreeg 87 stemmen.

Eén bezwaar

Eén kiezer maakte vanmorgen bezwaar tegen de uitslag bij het hoofdstembureau, kort nadat burgemeester Marco Out alle stemmen van de Kieskring Drenthe bekendmaakte. De Assenaar, die de bekendmaking van de stemming digitaal volgde, maakte bezwaar. Hij had woensdag op stembureau nummer 35, op sportcomplex De Hoogspanning bij Kloosterveen, op een kandidaat gestemd die volgens de definitieve einduitslag nul stemmen had. De bezwaarmaker wist zeker dat hij op die persoon had gestemd.
Volgens voorzitter Marco Out is de beslissing aan de Kiesraad wat er nu moet gebeuren met het bezwaarschrift, en of er een eventuele hertelling moet komen. Maar zover zal het niet komen, omdat hertelling alleen mogelijk is wanneer een ernstig vermoeden bestaat dat bij het tellen fouten zijn gemaakt die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Met die ene stem is dat niet het geval.

Stembiljet ontbreekt

Volgen het proces verbaal van stembureau De Hoogspanning zijn daar 864 geldige stemmen uitgebracht, en één stem was blanco. Maar afgelopen woensdag zijn er 866 kiezers tot de stemming toegelaten, dus ontbreekt er toch ergens een stembiljet. Daarvoor is geen verklaring, aldus het proces verbaal.
In totaal zijn er in Drenthe 316.079 geldige stemmen uitgebracht, 440 stemmen waren blanco, en 513 ongeldig. Vrijdag stelt de Kiesraad de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen officieel vast om twaalf uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.