Scherpen redt punt voor Jong Oranje bij start EK

Kjell Scherpen
Kjell Scherpen was belangrijk voor Jong Oranje tegen Roemenië © ANP / Maurice van Steen
VOETBAL - Jong Oranje is de groepsfase van het EK in Hongarije teleurstellend begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Roemenië. De talentvolle groep van bondscoach Erwin van der Looi mocht Emmenaar Kjell Scherpen bedanken dat het nog een punt overhield aan de openingswedstrijd. De keeper van Ajax behoedde Jong Oranje in de tweede helft twee keer voor een 2-1 achterstand.
Het team van Van der Looi was voorafgaand aan het duel gewaarschuwd, want de Roemenen worden na Duitsland als sterkste tegenstander in de poule beschouwd. Bij het vorige EK haalde Roemenië niet voor niets de halve finales.
De start van Jong Oranje was hoopgevend. Jong Oranje combineerde snel, zette de Roemenen vast en opende uit een corner de score met een rake kopbal van Ajacied Perr Schuurs. Kort daarop maakte Roemenië echter via een fraaie vrije trap van Ciobanu gelijk en dat had een verlammend effect op Nederland. Met name de spelers die normaliter het verschil maken (Justin Kluivert, Myron Boadu en Noa Lang) acteerden vanavond zeer matig.
Ook na rust creëerde Jong Oranje bijna geen kansen meer en uitblinker Kjell Scherpen voorkwam twee keer de 2-1 van Roemenië met een katachtige reflex. De debuterende invaller Brian Brobbey stichtte nog wel een keer gevaar, maar ook hij kon de winst niet binnenslepen.
Zaterdag wacht voor Jong Oranje het tweede duel op het EK, tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland.