Prijs van bloemen rijst de pan uit, merken ze ook in Eelde

De prijs van bloemen rijst de pan uit. Wat een paar maanden geleden nog de verkoopprijs was is nu de inkoopprijs. De gevolgen van de stijging merken ze ook bij Bloemenveiling Royal FloraHolland in Eelde.

"Die hoge prijs is met name gestuurd vanuit de internationale vraag", weet locatiemanager Thomas Bugel te vertellen. 85% van alle bloemen die bij Royal FloraHolland binnenkomen gaat naar het buitenland. "We zien een ongekende vraag uit het buitenland". In Drenthe en de rest van Nederland is dat minder.

De stijging van de prijs zit hem in de internationale vraag. In de eerste lockdown werden de bloemen nog massaal vernietigd omdat alle winkels dicht moesten. "Nu zie je dat we internationaal meer uit een lockdown komen. Mensen kunnen niet op vakantie maar willen wel een steuntje in de rug en kopen bloemen."

Locatiedirecteur Thomas Bugel is blij met de digitalisering van de veiling (Rechten: RTV Drenthe/Dylan de Lange)

Verder is het ook net Valentijnsdag geweest en "Internationale Vrouwendag is ook nog niet zo lang geleden en in Engeland hebben ze al Moederdag gevierd".

Hoe lang de prijzen hoog blijven weet Bugel niet. "Maar ik ben wel enorm verrast door de stijging." Royal FloraHolland verhandelt op jaarbasis ruim 12 miljard bloemen en planten.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
economie Eelde geld Bleoemn duur
Deel dit artikel: