Primeur voor Groningen Airport Eelde met luchtverkeersleiding op afstand

210329_cameramast
Meiltje de Groot (Groningen Airport Eelde) en Malou van der Pal (LVNL) steken de eerste schop in de grond © Groningen Airport Eelde
De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Groningen Airport Eelde hebben het startsein gegeven voor de bouw van de cameramast, waardoor op termijn luchtverkeersleiding op afstand mogelijk is. Deze technologie wordt nog nergens in ons land toegepast. Met behulp van camera's op de mast hebben luchtverkeersleiders zicht op het luchthaventerrein en het nabije luchtruim.
Het is de bedoeling dat luchtverkeersleiders het vliegverkeer op Eelde met behulp van dit camerasysteem vanuit een nieuw remote tower center op Schiphol Oost kunnen begeleiden. Deze technologie wordt ingezet om de luchtverkeersleiding zo efficiënt en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Bovendien worden hiermee kosten gedrukt, laat LVNL weten.

'Prachtige mijlpaal'

Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde, is verheugd dat de primeur met luchtverkeersleiding op afstand in ons land op de Drentse luchthaven wordt toegepast. "Dit initiatief sluit aan bij onze ambities op het gebied van innovaties en duurzaamheid. Dat Groningen Airport Eelde hiermee wederom een pioniersrol mag vervullen, is voor ons een prachtige mijlpaal binnen de actuele thema's'', vindt De Groot.
In de komende weken legt LVNL de fundering voor de cameramast en wordt ernaast een plek voor de bijbehorende technische apparatuur gebouwd. Pas over enkele maanden wordt de cameramast definitief geplaatst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.