Vermeende brandstichter shoarmazaak Nieuw-Buinen blijft in de cel

De man uit Stadskanaal die wordt verdacht van het stichten van brand in een shoarmazaak in Nieuw-Buinen door een molotovcocktail naar binnen te gooien, blijft voorlopig tot eind mei vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Assen vandaag.

De 24-jarige man werd op de avond van 11 oktober vorig jaar kwaad, omdat hij geen bier meer kreeg in de zaak. Het was tien uur en de shoarmatent ging sluiten. Rond half één die nacht gooide hij uit woede een molotovcocktail naar binnen.

Toen de brandweer kwam, stond het pand aan het Noorderdiep al vol rook. Het vuur was uiteindelijk snel geblust. De volgende ochtend werden de man uit Stadskanaal en een 52-jarige plaatsgenoot aangehouden. Die laatste mocht een dag later weer naar huis.

Zaak uitgesteld

Vandaag zou de strafzaak tegen de mannen inhoudelijk behandeld worden, maar dat is uitgesteld, omdat de reclassering nog onderzoek moet doen naar de 24-jarige man. Hij is wel al onderzocht door een psycholoog. Die heeft vastgesteld dat de kans op herhaling laag is.

Voor advocaat Evert van der Meer was onder andere dat aanleiding om de rechtbank, net als op de eerste openbare zitting half januari, te vragen zijn cliënt voorlopig vrij te laten. De man heeft een eigen bedrijf dat door zijn voorarrest stilligt en hoge Belastingschulden, die nu alleen maar oplopen.

Maar de rechtbank vindt de zaak te ernstig om hem naar huis te laten gaan. Op 27 mei wordt de strafzaak tegen hem alsnog behandeld.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
justitie rechtbank Nieuw-Buinen brandstichting cel
Deel dit artikel: