Molen Nijeveen wordt gerenoveerd: 'Mocht ook wel na 200 jaar'

Er komt een flinke oplapbeurt voor molen De Sterrenberg in Nijeveen. De korenmolen ondergaat dit najaar een grondige renovatie. De kap heeft flinke slijtage en zakt door. "Die gaat vernieuwd worden", vertelt molenaar Arend Bijker. "De twee oogbalken, waar het fundament van de kap op leunt, zakken door. Daardoor gaat de kap voorover staan en zakt de bovenas. Daardoor krijg je problemen in de molen."

De wieken gaan er tijdens de renovatie helemaal af. Daarna wordt de kap eraf getakeld. "Dat is geen kleinigheid", vervolgt Bijker. "Er zit veel gewicht op. De kap weegt met de wieken 20 ton, maar moet echt vernieuwd worden. In het verleden is vaak de goedkoopste optie gekozen bij reparaties. Dat komt nu een beetje aan het licht. Dat is ook niet zo gek na ruim tweehonderd jaar."

Kostbare operatie

Het betekent een kostbare operatie. "Ook het houtwerk van de kap en het riet worden vernieuwd", aldus Bijker. "Ondertussen wordt in de fabriek al een nieuwe kap gemaakt. Die wordt hier dan in elkaar gezet en geplaatst. Gelukkig staat de gemeente garant."

Bijker belooft dat Nijeveen niet zonder pannenkoeken komt te zitten. "Voor een half jaar zal de molen er anders uitzien, zo zonder wieken. Maar zoals de meeste molens heeft ook deze molen een elektrisch steenkoppel. Dankzij de stroom kan de molen dus altijd doordraaien. Nijeveen zal niet zonder pannenkoeken komen te zitten."

Duitse molen

Hoewel de molen 200 jaar oud is, hij staat pas sinds 1977 in Nijeveen. Toen werd hij voor 1 Duitse Mark gekocht in het dorpje Weener. De naam verwijst nog steeds naar de toenmalige eigenaar: Familie Sterrenberg. "De molen is daar steen voor steen en balkje voor balkje afgebroken door personeel van de toenmalige gemeente Nijeveen. Hij is toen in Nijeveen weer opgebouwd", vertelt Bijker. Hij lacht. "Eigenlijk is 1 Mark een habbekrats."

In de video hieronder een korte rondleiding door de molen:

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Nijeveen Molen De Sterrenberg
Deel dit artikel: