Regionaal busvervoer komt de komende jaren 24 miljoen euro tekort

streekvervoer bus Qbuzz
Bezuiniging in openbaar busvervoer © Persbureau Meter
Het busvervoer in Groningen en Drenthe kampt voor volgend jaar met een tekort van 9 miljoen euro. Tot en met 2025 loopt dat tekort op tot 24 miljoen euro. Het is het gevolg van de coronacrisis.
Het komende jaar wordt in ieder geval drie miljoen euro bezuinigd op de dienstregeling, vertelt voorzitter van het OV-Bureau Groningen Drenthe en provinciebestuurder Fleur Gräper. "Je moet dan met name denken aan de frequentie van bussen", zegt ze tegen RTV Noord. "Dus waar eerder een bus vier keer per uur ging, gaat hij straks misschien nog maar twee keer per uur."

Mogelijk ook lijnen geschrapt

Sommige buslijnen lopen het risico helemaal uit de dienstregeling te worden gehaald. Dat geldt met name voor lijnen die parallel lopen aan bijvoorbeeld een treinverbinding, verwacht Gräper. Exacte lijnen kan ze nog niet noemen, omdat dat ervan afhangt of er nog geld uit Den Haag komt.

Nog niet genoeg bezuinigd

"We besparen hiermee drie miljoen, maar dat is niet genoeg", zegt Gräper. Zij hoopt op een hogere bijdrage vanuit het Rijk, omdat het nog lang gaat duren voordat de reizigersaantallen in het openbaar vervoer weer op het niveau van pre-corona zijn. De tekorten zijn gebaseerd op een situatie zonder extra rijksbijdrage.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.