Gemeente schiet Wildlands te hulp met steunpakket van 1,2 miljoen euro

Dierentuin Wildlands in Emmen krijgt opnieuw steun van de gemeente Emmen vanwege de coronacrisis. Dat heeft het college van b en w deze week besloten. Het gaat om een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro. Dat bestaat uit steun voor het nemen van coronamaatregelen en het kwijtschelden van huur.

De gemeente wil het park 881.000 euro geven waarmee het onvoorziene kosten kan dekken, die Wildlands maakte vanwege te nemen coronamaatregelen. De gemeente hoeft niet zelf de portemonnee te trekken. De acht ton komt voort uit coronasteun vanuit het Rijk. Het Rijk heeft Emmen een potje ter beschikking gesteld van zeven miljoen euro.

Geld dat ook bedoeld is om de financiële klappen die door het virus zijn veroorzaakt op te vangen. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld parkeergeld en toeristenbelasting misgelopen, aldus financieel wethouder Jisse Otter. De extra steun is dus bedoeld als compensatie voor die misgelopen inkomsten. Ook Wildlands wordt hiermee tegemoet getreden.

Daarnaast wil de gemeente de huur gedeeltelijk kwijtschelden van 295.000 euro voor het entreegebouw, inclusief conferentiecentrum, restaurants en winkel.

Verlenging

Vorig jaar mei bood Emmen de helpende hand door onder meer uitstel van het afbetalen van leningen te geven tot de zomer van dit jaar. Ook werd Wildlands en het Atlas Theater beide de mogelijkheid geboden om 5,5 miljoen extra te lenen. Beide regelingen zouden dit jaar zijn afgelopen, maar de gemeente wil deze verlengen tot en met juni 2022.

Dierenpark Wildlands verkeert in zwaar weer. De dierentuin moest in 2020 weer opkrabbelen na een aantal zware jaren waarin er miljoenen verlies werden geleden. De gemeente Emmen zit nu voor ruim 85 miljoen euro in het park en is volledig aandeelhouder.

Inmiddels is de attractie sinds het begin van coronacrisis al met al ruim een half jaar dicht. Hierdoor zijn er vrijwel geen inkomsten, maar lopen de kosten wel door.

Landelijke steunpakket

Er ligt een landelijk steunpakket van 39 miljoen euro voor de dierentuinen klaar, Wildlands krijgt hier 2,8 miljoen euro van.

De gemeenteraad beslist op 29 april over deze 1,2 miljoen euro nieuwe coronasteun aan de dierentuin.

Lees ook:

Deel dit artikel: