Afvalprobleem in Norg riekt naar illegale dumping

Overvolle bakken en illegale dumping maken van de containers aan de Donderseweg in Norg een doorn in het dorpsoog. Raadslid en omwonende Wietze de Wind zit de gemeente Noordenveld achter de broek aan.

Norgers ergeren zich groen en geel aan de overlast, en dat geldt niet in de laatste plaats voor De Wind. "Ik heb dan ook vragen gesteld aan de gemeente en die hebben mij verzekerd dat ze ermee bezig gaan", zegt hij. "Het probleem is dat er op deze plaats meerdere factoren een rol spelen."

Regels onbekend

Het gaat om de containers aan de doorgaande weg naar Donderen. De containers staan vol in het zicht en zijn niet voorzien van camerabewaking, waardoor 'kwaadwillenden' ongezien hun afval kunnen achterlaten.

Daar komt bij dat bewoners in het naastgelegen Oosterduinen lang niet allemaal de regels kennen, zegt De Wind. "We hebben veel recreatieve woningen en mensen die hier een weekendje verblijven. Zij weten niet allemaal hoe het werkt met het afval. Dan zetten ze het gewoon bij de containers neer."

Oosterveld

Ook inwoners van de nagelnieuwe woonwijk Oosterveld worden door sommige inwoners gezien als boosdoeners. "Ik denk dat dat te kort door de bocht is", zegt De Wind. "Er ligt nagenoeg geen bouwafval bij de containers en ik geloof niet dat de meeste afvaloverlast door de nieuwe wijk veroorzaakt wordt."

De Wind sluit niet uit dat inwoners van andere gemeenten soms afval 'dumpen' bij de containers. "Ik weet het eigenlijk wel zeker. De containers zitten natuurlijk perfect in het zicht. Wie er langs komt, denkt wellicht dat je daar je afval kwijt kunt. Dat heeft er ook mee te maken dat wij ons plastic daar in tassen moeten neerleggen."

Oplossing

Een oplossing zou volgens De Wind kunnen liggen in cameratoezicht. "Dan kun je de nummerborden registreren." Een verplaatsing van de containers zou eveneens een oplossing kunnen zijn. "Verderop in het bos, kent men deze overlast niet. Dat komt omdat de containers daar vanaf de weg niet zichtbaar zijn. Als je dat hier doet, denk ik dat je een deel van het probleem oplost."

Meer over dit onderwerp:
Norg Afval Oosterduinen Oosterveld Wietze de Wind
Deel dit artikel: