Gemeente Hoogeveen boekt 15 miljoen af op bedrijventerrein Buitenvaart II

De gemeente Hoogeveen gaat bijna 15 miljoen afboeken van de waarde van een deel van het industrieterrein Buitenvaart. Het gaat om het noordelijke deel, dat verliesgevend is. De gemeenteraad stemde vanavond in met een voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

De Buitenvaart II stond voor een waarde van bijna 17 miljoen euro in de boeken. Een deel van het terrein wordt gebruikt door onder andere DOC Kaas, op de andere grond lijdt de gemeente verlies. Om het verlies terug te brengen wordt de boekhoudkundige 'truc' toegepast. De gemeente acht de kans namelijk klein dat het verlies in de toekomst is op te lossen. Met het verlies was al in 2020 rekening gehouden in de begroting.

De reden van het verlies is onder meer dat het college de opdracht had gekregen van de gemeenteraad om kaasfabriek DOC te behouden voor Hoogeveen, mede omdat het bedrijf veel werkgelegenheid biedt. DOC onderzocht de mogelijkheid voor vestiging buiten Hoogeveen en om het bedrijf binnen de gemeentegrens te houden, kreeg het bedrijf een forse korting op de grondprijs.

Tegenvallende opbrengsten

De kosten van de grond werden niet meer gedekt door de verwachte opbrengsten. Zonder afboeking zou er een nadeel zijn van van 2,3 miljoen. Door het verlies in 2020 te nemen werd dit nadeel gereduceerd naar 0,9 miljoen.

In 2016 nam de gemeente ook al een verlies van 11 miljoen euro op bedrijventerrein Riegmeer. Dat is een 70 hectare groot landbouwgebied aan de rand van Hollandscheveld. Dit terrein sluit aan op bedrijventerrein Buitenvaart. De ontwikkeling van dat terrein is nooit van de grond gekomen.

Lees ook:

Deel dit artikel: