Huurprijzen vrije sector in Drenthe hardst gestegen

De huurprijzen in Drenthe zijn in het eerste kwartaal van 2021 met ruim vijftien procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Met 15,8 procent is Drenthe de provincie met de grootste stijging in de vrije sector. De prijs kwam uit op gemiddeld 11,34 euro per vierkante meter. Een jaar eerder was dat 9,79 euro. Met dat bedrag is Drenthe nog wel een van de provincies met de laagste prijzen. Alleen in Friesland (9,70) en Overijssel (10,38) ligt de prijs lager.

De stijging is opvallend, omdat eind vorig jaar de prijs juist daalde met zo'n zeven procent.

De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt landelijk op 16,34 euro, terwijl dit een jaar eerder nog 16,75 euro was. In zes van de grote gemeenten daalde de huurprijs ook. Dit komt volgens Pararius omdat het huurplafond in veel grote steden inmiddels is bereikt.

Over de cijfers

Pararius bekijkt elk kwartaal hoeveel huurwoningen op hun site zijn 'afgemeld', ofwel verhuurd. In het afgelopen kwartaal waren dat er 13.890. Voor al die woningen met een huurprijs vanaf 752,33 euro per maand (de sociale huurgrens) wordt vervolgens in kaart gebracht in welke gemeente of provincie ze liggen, hoe groot ze zijn en wat de huurprijs per maand is.

Op de kaart vind je twee soorten cijfers. Door de huurprijs te delen door de oppervlakte van de woning, komt Pararius tot een gemiddelde huurprijs per vierkante meter. Dat doen ze elk kwartaal, zodat we ook kunnen laten zien met hoeveel procent die prijs is gestegen of gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is het verschil t.o.v. jaar eerder (%).

Deel dit artikel: