Stelling: Een fietshelm moet verplicht worden

Vorig jaar zijn er meer fietsers omgekomen bij verkeersongelukken. In 2020 kwamen 229 fietsers om in Nederland, terwijl dat er een jaar eerder nog 203 waren.

Het gaat om het hoogste aantal verongelukte fietsers in 25 jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Een derde van het aantal slachtoffers op de fiets reed op een e-bike.

Het totaal aantal mensen dat overleed door een verkeersongeluk, dus naast fietsers ook automobilisten en voetgangers, is vorig jaar met zo'n 8 procent afgenomen tot 610 slachtoffers.

Lockdown hielp niet

De lockdown die in maart vorig jaar begon, leidde tot veel minder drukte op de weg. Toch is het aantal dodelijke slachtoffers daardoor niet evenredig afgenomen. Sterker nog, op de minst drukke dagen in maart en april vorig jaar lag het aantal doden hoger dan een jaar eerder.

Vorige week publiceerden politie, verzekeraars en het verkeerskundig ict-bureau VIA cijfers over het totaal aantal verkeersongelukken. Zij ontwaarden een vergelijkbare trend. Het aantal ongelukken nam met 20 procent af, maar het aantal slachtoffers niet. De verschillende lockdowns zorgden ervoor dat er minder autoverkeer was, maar fietsers en wandelaars gingen juist veel meer de weg op.

Stelling

De gevolgen van een ongeluk voor fietsers zijn vaak serieus door hoofdletsel. Met een fietshelm kunnen ernstige verwondingen voorkomen worden. In veel landen is een fietshelm verplicht. Wat vind jij, moet een fietshelm ook in Nederland verplicht worden?

Meer over dit onderwerp:
Stelling ongelukken fietshelm
Deel dit artikel: