Cel voor diefstal scootmobielen om drugs te kopen

Scootmobiel Mindervalide
Een man en een vrouw stalen de scootmobielen voor geld voor hun drugsverslaving. Foto ter illustratie © Harold Versteeg/Hollandse Hoogte
Een 48-jarige man uit Haarlem is voor diefstal en heling van scootmobielen in Meppel en Hoogeveen veroordeeld tot drie maanden cel. Zijn ex-vriendin (51) uit Meppel kreeg een voorwaardelijke celstraf van acht weken opgelegd. De rechter vond de rol van de vrouw kleiner; zij stond vermoedelijk onder druk van de man.
Het viel de politie in 2019 op dat er meerdere aangiftes binnenkwamen van scootmobieleigenaren uit Meppel en Hoogeveen die van hun voertuig waren bestolen. Twee verdwenen in mei en juli uit de berging van een woonzorgcomplex in Meppel. De agenten bekeken de camerabeelden van het pand en zagen een medebewoonster, de 51-jarige verdachte, beide keren op de gestolen scootmobiel naar buiten rijden.
Op 1 oktober zagen zij de vrouw met haar vriend bij een scootmobiel die een dag eerder was gestolen bij een supermarkt in Meppel. In januari vorig jaar worden beiden bij het station in Hoogeveen aangehouden, terwijl zij een gestolen scootmobiel probeerden te verkopen.

Drugsverslaving

De man kreeg de straf ook voor de diefstal van een acculader. De rechter vond niet bewezen dat twee scootmobielen daadwerkelijk door dit stel zijn gestolen. De twee hadden die voertuigen wel in hun bezit en boden die via internet te koop aan. De twee hadden geld nodig voor hun drugsverslaving.
Hun relatie is inmiddels beëindigd. Beiden zwegen bij de politie en verschenen niet op zitting. De man had al een strafblad van 27 kantjes. De rechter tilde er zwaar aan dat beiden van hulpbehoevende mensen een belangrijk hulpmiddel stalen. "Dat moet de vrouw weten, zij beweegt zich voort met een scootmobiel", zei de rechter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.