Burgemeester Emmen ziet niet meteen noodzaak tot verbod lachgas

Lachgas Ballonnetje
Lachgaspatronen © Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte
Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen ziet niet meteen de noodzaak om een verbod op lachgas in te stellen. Volgens hem biedt de algemene plaatselijke verordening (APV) voorlopig voldoende handvatten om goed op te kunnen treden.
Daarmee beantwoordde hij vragen van CDA-fractielid Dirk van Dijken. Hij vroeg zich af hoe de burgemeester aankeek tegen een verbod. Hij sprak zijn zorgen uit over het gebruik van lachgas onder jongeren. Vooral wat betreft de risico's op onder meer hart- en vaatproblemen, maar ook concentratiestoornissen die na gebruik kunnen ontstaan. Hij wees op andere Drentse gemeenten waar een verbod wordt overwogen.

Gros horeca gestopt met verkoop

Toch zijn er een aantal concrete stappen gezet om lachgas te weren, aldus Van Oosterhout. "We zijn in gesprek geweest met de horeca. Het gros heeft inmiddels besloten het spul niet meer te verkopen." Bij evenementen wordt het gas geweerd door dit als voorwaarde te koppelen aan de verstrekking van de vergunning. Tot slot is er ook met scholen gesproken.
De APV aanpassen is niet meteen noodzakelijk voor een goede handhaving. Maar de burgemeester zegde wel toe om hier in mei nog op terug te komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.