Aanleg zonnepark Exloosche Landen afgetrapt met gebiedsfonds

Aanleg Zonnepark Exloosche Landen
Aanleg zonnepark Exloosche Landen begonnen © Van Oost Media
In Exloo is gestart met de aanleg van het zonnepark Exloosche Landen. Volgens wethouder Freek Buijtelaar is het project een voorbeeld voor toekomstige initiatieven.
Initiatiefnemer GroenLeven ging met boeren uit de omgeving op zoek naar geschikte plekken voor de aanleg van het park. Gekozen werd voor 'natte landbouwgrond waarop oogsten vaak slecht uitvallen'. "Door op dit land zonne-energie op te wekken, krijgt het toch een goede functie."
Om inwoners van Exloo ook te laten profiteren van de komst van de zonne-akker, is er een gebiedsfonds op poten gezet. De komende zeven jaar stort GroenLeven hier jaarlijks geld in. Stichting Dorpsraad Exloo heeft een werkgroep gevraagd om het fonds te beheren en om te zorgen voor de verdeling van het geld over verschillende initiatieven. Het gaat om sociaalmaatschappelijke projecten of de verduurzaming van Exloo.

Prima verlopen

Volgens wethouder Freek Buijtelaar vallen de plannen goed bij inwoners van het gebied. "Het proces rond de totstandkoming van de plannen is prima verlopen. De plaatselijke bevolking is goed meegenomen en er kwamen geen bezwaren op de plannen binnen", aldus Buijtelaar. "Dit kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke initiatieven."
Aftrap zonnepark Exloo
De start van het gebiedsfonds werd gevierd © GroenLeven

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.