Voormalig Chinees restaurant Zwartemeer wordt verbouwd tot wooncomplex

Het voormalige Chinese restaurant Shanghai aan de Eemslandweg in Zwartemeer wordt verbouwd tot een wooncomplex. Projectontwikkelaar Arjan Berens uit Klazienaveen verwacht tegen het einde van het jaar de benodigde vergunningen binnen te hebben. De oude horecazaak biedt straks ruimte aan acht appartementen.

Berens voltooide eind vorig jaar nog een soortgelijk project in Klazienaveen. Het voormalige pand van Siekman Diervoeder aan de Verlengde Van Echtenstraat liet hij ook verbouwen tot appartementencomplex. Vervolgens kreeg hij de smaak te pakken, vertelt hij. "Ik hield mijn ogen en oren vervolgens goed open", lacht hij.

Om tafel

De in Zwartemeer geboren en getogen Berens reed onlangs langs het verpauperde pand van Shanghai, waar voorheen ook de wooninrichtingszaak van Wim Snippe en dartclub Hobi Sports in hebben gehuisd. "Het pand stond alweer twee jaar leeg en viel mij op. Niet lang daarna zat ik met de eigenaren om tafel."

Het complex, dat de naam EEMS 62 gaat dragen (naar het adres), gaat bestaan uit acht woningen met een oppervlakte van tussen de 80 en 100 vierkante meter. De vraagprijs is vanaf 205.000 euro.

Indruk van bovenaf met achter de carports, bergingen en moestuintjes (Rechten: Bouwkundig Ontwerp- en Adviesburo Walda)

Berens zegt van tevoren niet een bepaalde doelgroep op het oog te hebben gehad. "Maar ik verwacht dat vooral ouderen zullen reageren. Vooral diegene die momenteel wat groter wonen en qua onderhoud naar iets bescheideners zoeken. Hoewel afgelopen weekend ook jongere gegadigden zich melden."

De ontwikkelaar wacht nu de belangstelling af. "Als die voldoende is, verwachten begin volgend jaar met de verbouwing van het pand te kunnen beginnen." Het huidige perceel is nu nog volledig bebouwd. Berens is van plan de voorzijde van het pand te strippen, te voorzien van een compleet nieuwe schil en een extra, derde bouwlaag op de bestaande bouw te plaatsen.

De achterzijde wordt afgebroken om plaats te maken voor carports, bergingen en moestuintjes. De transformatie van het pand moet voor de zomer van 2022 zijn afgerond.

Dertig tot veertig aanvragen

De dreigende verpaupering van het pand wordt op die manier tegengegaan. "De achterzijde is erg verslechterd en kampt met veel lekkage. Als je dit gebouw nog twee jaar laat zo laat staan, krijg je een groot probleem."

Gezien de huidige vraag naar woningen, verwacht Berens snel door te kunnen pakken. "Met de animo zit het wel goed, denk ik. Ik ga er vanuit dat er wel dertig tot veertig aanvragen binnen komen."

Deel dit artikel: