De dodaarsjes laten van zich horen

De broedtijd van de dodaarzen is in volle gang. Het schuwe watervogeltje is niet zo makkelijk te zien, maar laat wel duidelijk van zich horen. Boswachter Pauline Arends bewondert ze bij een van de vennetjes in het Hart van Drenthe.
"De natuur barst los, het is echt voorjaar, het is één koor aan geluiden om ons heen, echt fantastisch!" Arends geniet ontzettend van deze periode, want het is een drukte van belang op en om de vennetjes. De eenden broeden er, maar er zijn nog veel meer soorten die onder andere het Blankeveen opzoeken. De grauwe gans, kuifeend, wilde eend, slobeend en de dodaars zwemmen voorbij.
De dodaars is een kleine fuut-achtige.
De dodaars is een kleine fuut-achtige. © Saxifraga/Piet Munsterman

Luid en hoog gehinnik

Arends: "Mijn favoriete soort: dat zijn de dodaarsjes. Het zijn zulke koddige leuke fuut-achtigen. Ze zijn heel klein, ze kunnen zo prachtig duiken en het gehinnik van die beesten dat vind ik echt fantastisch." In de broedtijd, van april tot september, laten de dodaarzen een luid en hoog gehinnik horen.
(tekst gaat verder onder de video)
Koddige dodaars laten zich zien

Gevoelig voor verstoring

De dodaarzen zijn schuw en verschuiling zich vaak in de begroeiing. Ze zijn gevoelig voor verstoring, bekijk ze dus vanaf het pad met een verrekijker. Misschien kan je het nest wel zien drijven, het bestaat uit plantenmateriaal waarvan een soort vlotje wordt gemaakt. Er worden vier tot zes eieren gelegd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.