Versoepelingen: avondklok verleden tijd en terrassen mogen open

ANP2362
Mark Rutte en Hugo de Jonge met in hun midden doventolk Irma Sluis © ANP / Sem van der Wal
Eerst wel, toen toch niet, maar nu dus toch: er komen versoepelingen voor de horeca, winkels en voor bij je thuis op de bank. Ook wordt de avondklok afgeschaft en kunnen leerlingen van het hoger onderwijs weer naar school.
Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vanavond bekend tijdens een persconferentie. De nieuwe regels gaan in op 28 april. Hieronder een overzicht van de aangekondigde versoepelingen:
  • Avondklok loopt af op woensdag 28 april om 4.30 uur
  • Advies voor thuisbezoek vanaf 28 april van één naar maximaal twee personen
  • Buitenterrassen mogen vanaf 28 april weer open van 12.00 tot 18.00 uur. Onder de voorwaarden dat er maximaal vijftig mensen toegelaten worden, met registratie, reservering en checkgesprek. Maximaal twee personen aan één tafel, behalve als ze een huishouden vormen.
  • Vanaf 28 april is in de niet-essentiële winkels een afspraak niet meer nodig
  • Hoger onderwijs mag weer in een klas of collegelokaal, voor één dag per week
  • Maximaal honderd mensen op een begrafenis
  • Theorie-examens van rijopleidingen weer mogelijk

'Net genoeg vooruitgang'

Rutte speelde tijdens de persconferentie al in op de te verwachten vragen van de aanwezige pers over de cijfers. "Nu is zometeen jullie eerste vraag natuurlijk: wat is veranderd in de cijfers dat dit besluit wel kan worden genomen?" De premier gaf ook meteen antwoord op die vraag. "Niet veel, maar net genoeg. De instroom en het aantal patiënten in de ziekenhuizen vlakken af. Bovendien zien we in de modellen van het RIVM dat de daling in zicht komt en dat het verantwoord is deze eerste stap te zetten."
Wel benadrukt Rutte dat er risico's verbonden zijn aan deze versoepelingen en hij houdt een slag om de arm over de precieze datum. Hij noemt het dan ook een spannend besluit. "Zonder risico's gaat het niet, maar de risico's moeten wel verantwoord zijn. Dat is en blijft voorlopig een balanceeract", zei Rutte. "Daar moeten we heel zorgvuldig en voorzichtig in zijn. Dat zijn we ook verplicht aan alle mensen in de zorg."

Eerste stap

Volgens Rutte moeten deze versoepelingen gezien worden als een behoedzame eerste stap. "Want we kunnen ons weinig tegenvallers permitteren, omdat het in de zorg nog alle hens aan dek is."
Hij zegt te begrijpen dat mensen misschien niet staan te juichen om deze nieuwe versoepelingen. "Twee personen op bezoek is nog steeds weinig, maar de meeste nieuwe besmettingen vinden nog steeds thuis plaats", zei hij.
Ook zegt Rutte er begrip voor te hebben dat ondernemers in de horeca nog niet de polonaise lopen. "Ik begrijp dat ondernemers op meer hadden gehoopt en om meer zitten te springen. Het is een eerste stap." De premier roept op de horeca te helpen door thuis te blijven als je klachten hebt en dan niet toch op het terras te gaan zitten.
En dan zijn er nog de branches die niet genoemd worden en die niet op versoepelingen kunnen rekenen. "We kunnen niet alles tegelijk doen. We moeten keuzes maken", richtte Rutte zich tot bijvoorbeeld sportschoolhouders en pretparken. "Het besluit nemen we in overleg met de burgemeesters en de handhavers. Daarbij wordt gekeken naar de risico's, zoals het aantal contacten en reisbewegingen. Ook wordt gekeken naar welke maatregelen als het zwaarst worden ervaren." Toch blijft zo'n besluit volgens Rutte moeilijk uit te leggen.

Janssen-vaccin

Hugo de Jonge had in zijn deel van de persconferentie een mededeling over het Janssen-vaccin. Volgens De Jonge is er geen reden om het Janssen-vaccin niet in te zetten. "De voordelen wegen op tegen de mogelijke risico's, maar het kan zijn dat je op een ander moment tot een andere conclusie komt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.