Henk raapt elke dag zwerfafval in Zuidwolde: 'Mensen gooien de gekste dingen weg'

Hij heeft al de gekste dingen gevonden: van kentekenbewijzen tot aan XL-pakken condooms en van autosleutels tot koffiemokken. Henk Boelen loopt elke dag zo'n vijf kilometer door Zuidwolde om zwerfafval op te ruimen. "We moeten geen puinbak achterlaten voor onze kinderen."

Het begon twee jaar geleden toen Boelen besloot wat meer te bewegen. "Ik ergerde me al snel aan de rommel en rotzooi langs de weg", vertelt hij. "In plaats van eroverheen te stappen besloot ik om het afval mee te nemen."

Inmiddels kent hij elke plek in Zuidwolde en omgeving, en weet hij ook precies waar de verpakkingen vandaan komen. "Kijk hier", wijst Boelen met zijn grijper naar een hoopje lege bierblikken. "Die heeft een sixpackje bier gekocht, drie achterover geslagen en de lege blikjes vanuit zijn auto de bosjes in gegooid", vermoedt Boelen. "Dat kan alleen maar een stille drinker zijn."

Dode dassen

De afvalraper vindt de meest merkwaardige spullen tijdens zijn wandelingen. Onlangs nog vond hij twee dode dasjes langs ecoduct Suthwalda. De dieren werden onderzocht en gingen daarna naar zijn dochter, die een opleiding volgt tot preparateur. Ze gaat de dasjes dus opzetten.

Maar Boelen kwam laatst ook een complete XL-verpakking condooms tegen. Hij denkt dat degene die het weggooide niet heel gelukkig was. "Het doosje zat nog helemaal vol. Dus waarschijnlijk wilde de één wel en de ander niet", besluit hij lachend.

Yoghurtdrink

Ook spreekt hij wel eens iemand aan. Zo gooide een scholier elke dag op dezelfde plek zijn pak yoghurtdrink weg, dat hij op de fiets onderweg naar school als ontbijt dronk. Iedere keer vond Boelen hetzelfde pak yoghurtdrink weer. Toen hij een groepje jongens zag van wie één dezelfde yoghurtdrink dronk, sprak hij hem aan. "Ik was me hier helemaal niet bewust van, ik moest er gewoon van af. Nooit zo bij nagedacht", luidde de reactie van de schuldige. Maar het had effect, want sindsdien trof Boelen geen verpakkingen yoghurtdrink meer aan.

Hoewel hij het rapen met veel plezier doet, hoopt hij toch dat mensen wat beter nadenken bij wat ze in de natuur gooien. "Laat ze hun rommel alsjeblieft meenemen naar huis. Daar kun je het scheiden en dat is het beste voor het milieu. Ik hoop dat iedereen dat vanuit de opvoeding meekrijgt."

Meer over dit onderwerp:
Zuidwolde De Wolden Henk Boelen
Deel dit artikel: