Stelling: Het is te vroeg voor versoepelingen

Het kabinet kondigde gisteravond een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Vanaf komende woensdag verdwijnt onder meer de avondklok, gaan de terrassen tussen 12.00 en 18.00 uur open en mogen winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak.

Demissionair premier Mark Rutte noemt de aanstaande versoepelingen 'ongelooflijk spannend', omdat volgens hem de besmettingscijfers en de druk op de zorg nog steeds hoog zijn. Rutte zegt dat mensen de zorg nog altijd dagelijks te maken hebben met volle bedden en doodzieke patiënten, maar dat het niet mogelijk is om 'met nul risico' uit de coronacrisis te komen.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKN-Nederland zijn blij met de aangekondigde versoepelingen. Wel vinden ze de verruiming van de regels voor de horeca beperkt. De openstelling van de terrassen zou namelijk weinig zoden aan de dijk zetten. Vakbond FNV sluit zich daarbij aan.

Aan de andere kant staat het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT adviseerde het kabinet 'met klem' te wachten met versoepelingen, totdat vaststaat 'dat de piek inderdaad achter ons ligt'. Wel zeggen de deskundigen 'dat de epidemie zich op een plateau of nabij de piek bevindt'. Toch komen versoepelingen volgens hen nog te vroeg, omdat er nog geen daling van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames is.

Stelling

Wat vind jij? Is het inderdaad te vroeg voor versoepelingen, of kan het kabinet de teugels wel wat laten vieren?

Meer over dit onderwerp:
stelling corona
Deel dit artikel: