Coronacrisis zorgt voor miljoenenverlies bij Qbuzz

Vervoersmaatschappij Qbuzz, die in bijna heel Drenthe het openbaar busvervoer verzorgt, lijdt over het afgelopen jaar een verlies van 8,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag.

Naast het busvervoer in Drenthe en Groningen verzorgt Qbuzz ook het busvervoer in Utrecht en de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem.

Helft van de reizigers

"Meer kosten dan inkomsten", concludeert het bedrijf. Volgens Qbuzz was het begin van 2020 nog veel belovend met een een reizigersgroei. In de maanden april en mei daalden de reizigersaantallen met 13 tot 20 procent ten opzichte van normaal. Uiteindelijk sloot Qbuzz het jaar af met in totaal bijna de helft minder reizigers. Dat heeft vooral te maken met de maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Algemeen directeur van Qbuzz Gerrit Spijksma: "Dat is een heftig resultaat van een ingrijpend jaar. Covid-19 maakt reizen met het OV ineens niet meer zo vanzelfsprekend; afstand houden, mondkapjes, extra schoonmaak, zeer beperkt contact met OV medewerkers en meer." De directeur is er trots op dat ondanks alle lastige omstandigheden de bussen zijn blijven rijden.

Beschikbaarheidsvergoeding

Het miljoenenverlies is voor Qbuzz wel op te vangen dankzij een beschikbaarheidsvergoeding van de overheid. Volgens de vervoersmaatschappij heeft die vergoeding ervoor gezorgd dat het verlies voor Qbuzz beperkt bleef en het OV-aanbod op niveau kon blijven. Ook voor dit jaar krijgt de vervoersmaatschappij een beschikbaarheidsvergoeding om het bedrijf door de coronacrisis heen te helpen.

In oktober werd al bekend dat er door de gevolgen van de coronacrisis bezuinigd gaat worden op het openbare busvervoer in Drenthe en Groningen door het OV-Bureau Groningen-Drenthe.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
economie Qbuzz busvervoer
Deel dit artikel: