Treinverkeer in Drenthe vrijdag (en mogelijk zaterdag) ontregeld door FNV-acties

De kans is groot dat treinreizigers en -vervoerders in Drenthe vrijdagochtend met overlast te maken krijgen als gevolg van acties van vakbond FNV Spoor. De bond voert actie omdat er nog geen akkoord is bereikt met spoorwegbeheerder ProRail over een nieuwe cao.

FNV Spoor houdt ook woensdag en donderdag acties die gevolgen hebben voor het treinverkeer, maar die vinden niet in Noord-Nederland plaats. Volgens de vakbond worden de acties op de drie dagen van 06.00 uur tot 08.00 uur gevoerd, waardoor treinverkeer pas na die tijd kan worden opgestart. "En dat kost tijd", zegt ProRail. Daarom verwacht het bedrijf dat het treinverkeer die drie dagen tot in ieder geval 10.00 uur ontregeld zal zijn.

Vrijdag zullen reizigers de impact van de acties onder meer in Zwolle en Groningen gaan merken en dat heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor het treinverkeer in onze provincie. ProRail adviseert van woensdag tot vrijdag om voor vertrek een reisplanner te raadplegen voor actuele reisinformatie. Daarmee is de koek nog niet op, want zaterdag (1 mei) heeft FNV Spoor vanaf 05:00 uur een landelijke 24-uursstaking gepland. Als die landelijke actie doorgaat, is er volgens ProRail de hele dag in het hele land geen treinverkeer mogelijk.

Ultimatum afgewezen

Na maanden overleg tussen CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor deed ProRail op 1 maart een eindbod richting de drie bonden. Leden van CNV en VHS stemden daarmee in. De bonden stelden wel aanvullende eisen rond de 'Eerder stoppen met werken-regeling' uit het eindbod. De achterban van FNV verwierp het bod, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde. Dat ultimatum wees ProRail af.

Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Meer over dit onderwerp:
acties ProRail FNV Treinen
Deel dit artikel: