Koningsdag in Drenthe: veel taart in Beilen en pannenkoeken in Gasselternijveen

Winnaar Marco Steiner met zijn taart en prijs
Winnaar Marco Steiner met zijn taart en prijs © Bart Raaman – BS Connect
"En de winnaar van Heel Beilen Bakt Oranje is... Marco!", roept Martin Zwiers van Stichting Beleef Beilen. Tientallen mensen kwamen vanochtend naar de parkeerplaats van wooncentrum 't Stroomdal in Beilen voor de prijsuitreiking, Ruim 25 enthousiaste bakkers hadden allerlei oranje creaties gemaakt. Die van Marco Steiner werd uitgeroepen tot beste taart. "Ik ben helemaal verrast", zegt de winnaar van de keukenmachine. "Ik heb een soort cheesecake gemaakt met een passievruchtsmaak en op de bovenkant chocolade."

'Wilt u ook een stuk taart?'

Nadat iedere deelnemer met zijn of haar eigengemaakte taart op de foto was gezet door de fotograaf, was het tijd om de bewoners van 't Stroomdal te verwennen met een punt. De vrijwilligers rijden de taarten naar de deuren van de bewoners, waar ze zelf een puntje mochten uitkiezen. "Goedemorgen", begroet Zwiers een oudere bewoner. "Wilt u ook een stuk taart? Is van de taartenbakactie voor Koningsdag."
De bewoners hebben daar wel oren naar. "Wat worden wij hier verwend, zeg", lacht een vrouw, die het stuk taart op het plateau van haar rollator zet. "Het is een heel geslaagde actie", vindt Zwiers. "De mensen zijn heel blij verrast. Ze mogen nu niet zoveel door de coronamaatregelen, maar het is toch leuk dat ze op deze dag in het zonnetje gezet worden."
Wim Stevens van Beleef Beilen verrast een bewoner met een stuk taart
Wim Stevens van Beleef Beilen verrast een bewoner met een stuk taart © Bart Raaman/BS Connect

ToetToet-pannenkoekenExpress

In Gasselternijveen stond ook iets lekkers klaar voor de inwoners. In MFC De Spil waren gisteren al vrijwilligers aan het bakken geslagen. en dat leverde liefst 450 pannenkoeken op, waar je één van kon proeven als je de ToetToet-pannenkoekenExpress tegen zou komen. De bus van de dorpscoöperatie diende daar vandaag voor.
"We hebben heel erg nagedacht over hoe we dit kunnen vieren, zonder dat je te dicht bij elkaar komt. We hebben de bus en er zit net een nieuwe lift op de bus, dus die dient als een soort tafel", legt Carla Yntema van welzijnsorganisatie Impuls uit. "Zo kunnen we iets heel moois neerzetten."
Nadat er honderd pannenkoeken op het grasveldje bij het MFC doorheen zijn gegaan, rijdt de bus verder. Iedereen die de bus tegenkomt, kan een pannenkoek krijgen. "We hebben hartstikke mooi weer. De dag kan nu al niet meer stuk, denk ik", lacht Yntema.
Smakelijke Koningsdag in Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.