Moment van bezinning in Assen na onrust over gasloos Kloosterveen

Gasloos Kloosterveen
In Kloosterveen is veel onrust over de manier waarop de wijk aardgasvrij moet worden voor 2030 © eigen foto
Het college van B en W van Assen neemt even gas terug met de gasloze plannen voor Kloosterveen. Na alle onrust om de vierduizend huizen voor 2030 van het gas af te halen, last het college 'een moment van bezinning' in. Na de meivakantie komt de gemeente met vervolgstappen richting de wijk.
Het college meldt dit in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren was er op Koningsdag speciaal overleg over de kwestie. Kloosterveen als gasloze proeftuin zorgt nogal voor onrust, zowel in de woonwijk zelf, als binnen de Asser politiek en het college.
De fracties van VVD en GroenLinks, beide collegepartijen, noemen 'het moment van bezinning' een goede stap van het college'. VVD-raadslid Bert Homan zegt: 'goed dat het college in gesprek gaat met Kloosterveen en daar de tijd voor neemt'.

Op gesprek

De werkgroep Duurzaam Kloosterveen, die al een tijdje overhoop ligt met wethouder Karin Dekker (GroenLinks) over een eventuele overstap op warmtepompen voor 2030, is vanmorgen persoonlijk ingelicht over de korte bezinningsperiode. Dat gebeurde door de wethouder zelf, die door veel mensen in de wijk met argusogen wordt bekeken door haar opstelling.
De werkgroep is tegelijkertijd voor een gesprek uitgenodigd, ergens na het meireces. En daartoe zijn ze bereid. Werkgroeplid Anita de Rijke noemt het trouwens wel opmerkelijk dat er nu ineens een moment van bezinning komt bij het college, en ook mediastilte. "Ik vind het raar, vooral nu we ook landelijke aandacht trekken. Wij zitten in elk geval niet stil, en houden ons ook zeker niet stil. En we wachten nog op antwoorden."

Dubbele agenda Dekker?

De werkgroep Duurzaam Kloosterveen vroeg eind vorige week namelijk in een brandbrief aan zowel college als raad, om opheldering over de 'vermoedelijke dubbele rol' van de wethouder in het dossier aardgasvrije proefwijken. Daar hebben ze nog geen reactie op.
Dekker had in Den Haag namens het stedennetwerk G40 gevraagd om wetgeving, waarmee proeftuingemeenten eventueel huishoudens kunnen dwingen van het gas af te gaan. De wethouder had dat afgelopen maand niet in de discussie rond Kloosterveen gemeld. De werkgroep Duurzaam Kloosterveen vraagt zich af in hoeverre Dekker een dubbele agenda hanteert.

Veel onrust

In Kloosterveen heerst sinds twee maand veel onrust. Assens jongste wijk is ineens aangewezen als proeftuin, waarbij de planning is om voor 2030 van het gas af te gaan. De gemeente vindt volledig elektrische warmtepompen de beste optie voor verwarming van de huizen in Kloosterveen. Maar wijkbewoners denken daar heel anders over.
Warmtepompen kosten veel meer dan de gemeente ze voorspiegelt, omdat er ook van alles in de woning aangepast moet worden. Verder voelen ze zich compleet overvallen dat ze proefwijk zijn. Ook willen ze in Kloosterveen niet al voor 2030 van het aardgas af. Ze willen meer tijd. Namelijk tot 2050, zoals ook in het Klimaatakkoord staat, en net als andere wijken in het land. Maar ze zijn bang voor dwang.

1100 protestreacties

Een enquête onder wijkbewoners leverde binnen een paar dagen zo'n 1100 protestreacties op. Die zijn 18 maart in de gemeenteraad overhandigd aan wethouder Dekker. Maar ondanks het verzet gaf de raad groen licht voor de gemeentelijke Warmtevisie, met ook Kloosterveen als proefwijk. Eerder was al bekend dat Lariks-west aardgasvrije proeftuin is. Daar wil de gemeente de huizen op een collectief warmtenet aansluiten, met verwarmd water uit de Vaart.
In Kloosterveen zijn de gemoederen over de gasloze wijk inmiddels zeer verhit geraakt. Vooral verantwoordelijk wethouder Dekker heeft het flink verbruid bij veel huiseigenaren. Ze bagatelliseerde vorige maand de groeiende onrust in de wijk eerst nog als 'wat bezorgdheid' en niet meer dan dat. Daarna is de argwaan richting Dekker alleen maar gegroeid.

Niet geloofwaardig

Het heeft vooral kwaad bloed gezet dat de Asser wethouder het ministerie in februari om wettelijke regelgeving vroeg voor dwang. Kloosterveen is bang dat deze zogeheten doorzettingsmacht ook voor hun wijk gebruikt wordt.
Karin Dekker heeft al herhaaldelijk gemeld dat ze niets wil afdwingen in de proefwijk, en dat omschakeling op vrijwillige basis gebeurt. Maar Kloosterveen vindt haar niet langer geloofwaardig. Helemaal niet nu ze haar actie richting Den Haag heeft verzwegen. De wijk voelt zich bedrogen.
Maandag trok de werkgroep Duurzaam Kloosterveen aan de bel bij de Tweede Kamerfracties over de dreigende wettelijke dwang. Verder overweegt ze een procedure tegen de aanwijzing als proefwijk vanwege rechtsongelijkheid. De werkgoep vindt het niet te verteren dat Kloosterveen als proeftuin al voor 2030 aardgasvrij moet zijn, terwijl andere wijken in het land tot 2050 de tijd krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.