Onderhandelingsresultaat bereikt bij staking Teijin Aramid

staking teijin aramid
Om je te kunnen inschrijven voor de staking werd twee weken geleden een drive-in georganiseerd © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
De vakbonden FNV en CNV hebben vannacht een onderhandelingsresultaat bereikt bij Teijin Aramid. Het resultaat wordt vanmiddag om 13.30 uur aan de stakende leden in Emmen voorgelegd, waarna een stemming zal volgen.
Die stemming wordt schriftelijk vastgelegd. Leden hebben tot zondag 18.00 uur de tijd gekregen om te stemmen. Als de leden 'voor' het onderhandelingsresultaat stemmen, wordt de staking opgeschort. Als de leden 'tegen' stemmen, gaat de staking door.
Janwillem Compaijen van de FNV schrijft in een brief aan de leden: "Wij leggen dit positief, ter instemming voor. Wij denken hiermee het maximale bereikt te hebben."

Resultaten

In het resultaat wordt onder andere gesproken over een loonsverhoging van in totaal 6,25 procent. Eerder werd ingezet op drie jaar lang 5 procent, maar dat is niet gelukt. Ook wordt de winstuitkering (met een waarde van 6,2 procent) naar voren gehaald: deze wordt uitbetaald in mei, in plaats van in juni, zoals normaal. De stakers worden door Teijin Aramid niet uitbetaald tijdens hun staking; in plaats daarvan krijgen ze van de vakbond een stakingsuitkering, maar die is lager. De vervroegde winstuitkering moet die 'pijn verzachten'.
Verder is gesproken over een cao met alle vier de partijen (dus ook FNV en CNV), een eenmalige gratificatie van 1100 euro voor 2020 (als dank voor de inzet in coronatijd) en doorbetaling van bepaalde diensten in stakingstijd (wanneer voor wordt gestemd).
Ook is er een akkoord bereikt over het zogeheten STER-plan. Dat ging onder meer over het vervangen van zieken en gepensioneerden. Ook zijn er afspraken gemaakt over het beter betrekken van medewerkers en medezeggenschap bij de STER-regeling en de mogelijkheid om uitzendkrachten op te leiden.

Informeel overleg

Het onderhandelingsresultaat is bereikt na een informeel overleg gisteravond in het Van der Valk hotel in Zwolle. Daar zaten FNV, CNV en de directie van Teijin Aramid met elkaar om tafel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.