Marechaussee ziet toename van mensensmokkelaars in Ter Apel

Koninklijke Marechaussee Controle
In april hield de Marechaussee een grote grenscontrole © RTV Drenthe/Dylan de Lange
De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar al dertig gevallen van mensensmokkel ontdekt in de omgeving van het aanmeldcentrum voor asiel in Ter Apel. Mensensmokkelaars kiezen steeds vaker voor een route met Ter Apel als bestemming.
Het aantal gevallen van mensensmokkel rond het aanmeldcentrum in Ter Apel is ook vorig jaar flink gestegen, meldt De Telegraaf. In 2020 verrichtte de grenspolitie 45 aanhoudingen voor mensensmokkel. Dat komt neer op een derde van alle aanhoudingen voor mensensmokkel in Nederland.
In totaal werden er in Nederland 123 gevallen van mensensmokkel ontdekt, veertig procent meer dan een jaar eerder (89).

Bendes

In De Telegraaf zegt een leidinggevende van de marechaussee dat er de afgelopen maanden wekelijks twee tot drie mensensmokkelaars worden opgepakt. Dit jaar staat de teller op dertig. "Ze smokkelen wanhopige mensen als gevoelloze handelswaar. Vaak gebeurt dat onder mensonterende omstandigheden."
De smokkel wordt vaak gefaciliteerd door bendes die veel geld verdienen met het organiseren van overtochten. Vluchtelingen worden vaak voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel afgezet, het startpunt voor de asielaanvraag in de Europese Unie.
Een deel van de asielaanvragers probeert zich met vervalste documenten aan te melden, in Ter Apel werden er afgelopen jaar 173 valse documenten onderschept.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.