Werkloosheid door coronacrisis hard gestegen in delen van Drenthe

De coronacrisis heeft voor het eerst in jaren gezorgd voor een stijging van de werkloosheid. In Hoogeveen, Meppel en Emmen steeg die met dertig procent, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2020.

Voor het eerst sinds 2015 nam het aantal werkloze Nederlanders vorig jaar toe, meldt het CBS. In 2020 zaten 357.000 mensen zonder werk, tegenover 314.000 in 2019. Het werkloosheidspercentage kwam eind vorig jaar uit op 3,8 procent, tegenover 3,4 procent een jaar eerder.

De stijging in drie van de vier HEMA-gemeenten in Drenthe valt landelijk gezien op. De coronacrisis sloeg hier hard toe, net als in de regio's Amsterdam en Zuid-Limburg.

Vergelijking met kredietcrisis

Het uitbreken van de coronapandemie heeft volgens het CBS 'een grote weerslag gehad op de arbeidsmarkt'. Gedurende het jaar waren er 'uitzonderlijk grote veranderingen' in het aantal werkenden en werklozen. Het CBS trekt de vergelijking met de kredietcrisis in 2009, toen zich eenzelfde patroon voordeed.

Toch bleef de stijging van de werkloosheid vorig jaar in vergelijking tot de kredietcrisis beperkt, destijds steeg die met 7 procent. Dat komt onder meer door de steunmaatregelen van de overheid om zoveel mogelijk mensen aan werk te houden.

Drentse gemeenten

In de gemeente Meppel steeg het percentage werklozen, van 2,8 naar 3,8 procent, met 36 procent het hardst. Hoogeveen en Emmen volgen met stijgingen van respectievelijk 32 en 31 procent. In de Wolden steeg de werkloosheid met 30 procent.

In de andere acht gemeenten bleef de stijging onder de dertig procent. In Noordenveld verloren, relatief gezien, de minste mensen hun baan. De werkloosheid steeg daar met 18 procent.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt.

Meer over dit onderwerp:
economie werkloosheid banen corona coronacrisis
Deel dit artikel: