Na tien jaar 'ellende' krijgt De Vluchtheuvel nieuwe bestemming

Initiatiefnemers van een zorghotel met een paar zorgwoningen op de plek van De Vluchtheuvel in Norg, hebben eindelijk groen licht. De raad van Noordenveld stemde vanavond in met herontwikkeling van het vroegere pretparkterrein. Maar daar ging een lange geschiedenis aan vooraf. Met als finale een slepende juridische strijd voor de Raad van State.

Al sinds 2007 is het voormalige pretpark een doorn in het oog voor Norgers en de gemeente Noordenveld. Sinds ondernemer Hennie van der Most het park ontmantelde, kwam het terrein braak te liggen. Hij wilde er eerst een kunstenaarsdorp van maken, met zo'n vijftig tot zestig kuntenaars. Maar dat kwam nooit van de grond.

Gekraakt

Van der Most verkocht het complex in 2007 weer door aan een Brabantse ondernemer. Die wilde er een hotel en zestig appartementen bouwen, met ook een wellnesscentrum. Maar daar bleef het verder bij. Later werd het complex nog een tijdje gekraakt en in 2010 woedde een grote brand in het voormalige restaurant.

Ondanks meerdere plannen, kwam het nooit tot een herontwikkeling van het terrein. In 2016 leek er licht aan het einde van de tunnel te gloren, met plannen voor een zorghotel. In 2019 werd het nieuwbouwproject een stuk concreter en zijn ook twee zorgwoningen aan het plan toegevoegd.

Bezwaren buren

De plannen stuitten eigenaren van nabijgelegen recreatiewoningen tegen de borst. Vooral de afstand tussen de nieuwbouw en de woningen zorgde voor problemen. De gemeente Noordenveld ging akkoord met plannen van de initiatiefnemers om maar een beperkte ruimte van 10 meter afstand van de buren te hanteren. Na een juridische strijd is die grens inmiddels naar 30 meter gegaan.

Vertraging

Lijst Groen Noordenveld en de VVD spoorden het college destijds aan om nog eens goed naar de afstand te kijken tussen de naastgelegen recreatiewoningen en de nieuwbouw. Maar wethouder Henk Kosters hield stug vast aan de plannen van de initiatiefnemers.

Volgens de wethouder zou het opschuiven van de bouwgrens kunnen leiden tot het intrekken van de plannen door de projectontwikkelaar. En de gemeente wilde toch wel graag die herontwikkeling van het verpauperde gebied.

Maar het plan voor het zorghotel en de zorgwoningen liggen er nog steeds. Ondanks tussenkomst van de Raad van State, en het noodgedwongen vergroten van de afstand tussen de nieuwbouw en de buren. Wél heeft de juridische strijd geleid tot vertraging. Wethouder Kosters maakte vorige week ten overstaan van de raad al excuses. Hij moest erkennen dat hij te weinig in het belang van de inwoners had gedacht en te veel in het belang van de initiatiefnemers.

Ellende

De excuses die Kosters vorige week al maakte waren voor de meeste politieke partijen voldoende. Lijst Groen Noordenveld en de VVD lieten vanavond hun ongenoegen nog eens extra blijken door een motie van afkeuring in te dienen. Maar die werd weggestemd.

De herbestemming van De Vluchtheuvel werd door bijna alle partijen goedgekeurd, behalve Lijst Groen Noordenveld. CDA-raadslid Harm Holman gaf te kennen blij te zijn dat de 'ellende' rondom De Vluchtheuvel in Norg nu op zijn eind lijkt te zijn.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Norg Noordenveld De Vluchtheuvel Henk Kosters
Deel dit artikel: