Zorgen over branden Hoogeveen: buurtbewoners willen camera's

"Ik voel me hier niet meer veilig. Het is beangstigend." Anke Zuidema is ongerust over de terugkerende autobranden aan de Lomanlaan in Hoogeveen, waar ze al zo'n 36 jaar woont. "Het gebeurt steeds hier in de buurt en steeds 's nachts. Ik zou heel graag willen verhuizen", aldus de Hoogeveense.

Afgelopen nacht was het opnieuw raak. De brandweer kon niet voorkomen dat een geparkeerde auto zwaar beschadigd raakte door de vlammen. Het vuur ontstond aan de achterkant van de auto.

'Duurt te lang'

De politie doet onderzoek, zoals dat ook na eerdere branden gebeurde. Meerdere keren is vastgesteld dat het om brandstichting ging. "We onderzoeken nu of er een mogelijk verband is tussen de branden. Op dit moment staat dat dus niet vast", reageert een politiewoordvoerder. "We hopen, ondanks het nachtelijke tijdstip van de brand, met getuigen te kunnen spreken."

Burgemeester Karel Loohuis wil eerst het onderzoek naar deze brand afwachten voor hij aan eventuele maatregelen denkt. "Maar het duurt al zo lang. Er wordt nooit iets opgelost en het gebeurt steeds opnieuw. Je zou haast denken dat het iemand is die hier in de buurt woont", reageert Zuidema.

Camera's

Lange tijd heeft er volgens buurtbewoner Zuidema een bewakingscamera in de buurt gestaan, maar die is ook weer verdwenen. Volgens de Hoogeveense moeten er opnieuw camera's worden neergezet om de buurt in Hoogeveen-Zuid goed in de gaten te kunnen houden. "Dat zou mij een veiliger gevoel geven en ook als de politie 's nachts extra gaat surveilleren."

"Je wordt er wel een beetje angstig van", zegt Martin Lovers, die al 32 jaar in de buurt woont. Hij staat net op het punt om naar het kantoortje van het Leger des Heils te gaan verderop in de straat om de situatie te bespreken.

Leger de Heils

Het Leger des Heils heeft hier een kleine twintig appartementen voor mensen met psychische en sociale problemen. Lovers heeft namens de buurt regelmatig contact met de hulporganisatie. "Dat contact is goed."

Hij heeft het Leger des Heils gevraagd om bewakingscamera's te plaatsen in de buurt. "De organisatie is daarover in overleg geweest met de gemeente, maar de camera's komen er niet. Dat mag niet in verband met de privacy. Heel apart vind ik dat."

Bij het Leger des Heils is niemand beschikbaar voor een reactie.

Een buurtwerker heeft zo haar bedenkingen bij het plaatsen van camera's. "Dat roept iedereen, hè? Maar die worden binnen de kortste keren vernield", zegt ze.

Buurtonderzoek

Volgens Lovers is de situatie vooral voor alleenstaande ouderen in de buurt echt vervelend. "Sommigen zijn al vertrokken." Lovers vertelt dat de politie wel regelmatig langsrijdt. Ook hebben agenten na de één-na-laatste brand in december vorig jaar uitgebreid buurtonderzoek gedaan.

De gemeente Hoogeveen wil niet reageren. Een paar jaar geleden was het in de hele stad regelmatig raak. Om te voorkomen dat Hoogeveen weer het label 'autobrand city' krijgt opgeplakt zegt de gemeente nu niets over de zevende autobrand in deze buurt.

Voor enkele eerdere branden zijn verdachten opgepakt en veroordeeld, maar voor het overgrote deel van de branden is nooit een dader gepakt.

Lees ook:

Deel dit artikel: