Drenthe krijgt EK veldrijden op de VAM-berg

VELDRIJDEN - Drenthe mag later dit jaar het EK veldrijden organiseren. Op 6 en 7 november november is de VAM-berg in Wijster het decor van het kampioenschap bij de elite, beloften en junioren. Dat heeft sportgedeputeerde Henk Brink bekendgemaakt. Om het EK naar Drenthe te halen, tikt de provincie 350.000 euro af.

Op de eerste dag komen de elite-vrouwen, beloften-mannen en junior-vrouwen aan bod, een dag later is het de beurt aan de elite-mannen, beloften-vrouwen en junior-mannen. De toekenning werd vandaag officieel bekrachtigd in aanwezigheid van onder anderen UEC-voorzitter Enrico della Casa, KNWU-directeur Thorwald Veneberg en gedeputeerde Brink.

"De VAM-berg was bekend in Drenthe, is na het door Mathieu van der Poel gewonnen Nederlands kampioenschap ook al een begrip in Nederland en komt nu ook internationaal helemaal in de schijnwerpers te staan", zegt gedeputeerde Brink. "We zetten ons bovendien als wielerprovincie opnieuw op de kaart, we hopen op het 'Dak van Drenthe' een ouderwets wielerfeest te organiseren voor sporters, tv-kijkers en publiek."

De organisatie verwacht in november wielerfans te kunnen ontvangen op de VAM-berg, aangelegd op een voormalige vuilnisbelt in Wijster. De beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent, met een uitschieter van 15 procent. Van der Poel veroverde daar vorig jaar de Nederlandse titel op de weg.

Topevenement

Volgens Brink wil Drenthe als fietsprovincie graag af en toe een topevenement organiseren. Zo vond vorig jaar op de VAM-berg al het NK wielrennen plaats. Dat kampioenschap keert binnenkort terug in Wijster, op 18, 19 en 20 juni.

Voor Nederland is het de tweede keer op rij dat het EK veldrijden binnen de landsgrenzen plaatsvindt. Het kampioenschap was in 2020 op een afgesloten terrein in Rosmalen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
wielrennen VAM-berg veldrijden NK veldrijden
Deel dit artikel: