Ook grote bedrijven kunnen nu Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen

Grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers kunnen vanaf vandaag Tegemoetkoming in de Vaste Lasten (TVL) aanvragen. "De regeling is niet nieuw, maar al maanden geleden toegezegd. Nu kan je het aanvragen", zegt Ellen van Acht, directielid van het bedrijf achter de Ziengs en Scapinowinkels met het hoofdkantoor in Assen.

De TVL geldt voor bedrijven met meer dan 30 procent omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. De vergoeding is voor het eerste kwartaal van dit jaar maximaal 6 ton. Dat kan nog aangevuld worden met een voorraadvergoeding van maximaal 3 ton per kwartaal. Grootwinkelbedrijven liepen al eerder aan tegen de hoogte van de vergoeding. Die zou tekortschieten.

'Druppel op een gloeiende plaat'

Ook moet de TVL op concernniveau worden aangevraagd. Van Acht verwacht dat daardoor weinig grote bedrijven voor de steun in aanmerking komen. "Het hele concern, met de verschillende ketens en ook de online-verkoop, moet een omzetverlies hebben van meer dan 30 procent. Ook wordt het omzetverlies per kwartaal bekeken en niet per maand."

"Veel winkeliers zijn in december met de feestdagen belangrijke omzet misgelopen. Vanaf half februari mochten bestellingen weer worden afgehaald en in maart mocht er op afspraak gewinkeld worden. Daardoor wordt 30 procent omzetverlies per kwartaal misschien niet gehaald. Deze regeling is een druppel op de gloeiende plaat," aldus Van Acht.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
economie corona TVL scapino Grote bedrijven ziengs
Deel dit artikel: