'Plezier gaat afspatten van negende Drèents Liedtiesfestival'

Vanavond kun je weer een hoop neie Drèentse liedties luisteren bij RTV Drenthe, want dan zenden we vanaf 19.30 uur de negende editie van het Drèents Liedtiesfestival uit. Ook staat Radio Drenthe vandaag de hele dag in het teken van het Drèents Liedtiesfestival.

Tien finalisten zullen het in het ATLAS Theater in Emmen tegen elkaar opnemen. Wie o wie zal zanger Leon Moorman, de winnaar van het Drèents Liedtiesfestival 2019, opvolgen?

Volg het via de livestream hieronder

Het Drèents Liedtiesfestival is een jaarlijkse zoektocht van Stichting REUR en RTV Drenthe naar het beste nieuwe Drentstalige lied. Een vakjury beoordeelt de liedjes en het publiek thuis kan via sms stemmen. Uiteindelijk worden beide uitslagen bij elkaar opgeteld en wordt bekend wie heeft gewonnen.

Winnaars van vorige jaren zijn onder anderen Leon Moorman, Melissa Meewisse, Isa Zwart en Rik Vinke.

'Ze gaan helemaal los'

Ja, 2019, want vorig jaar kon het Drèents Liedtiesfestival vanwege corona niet doorgaan. Des te enthousiaster gaan de muzikanten dit jaar aan de slag, vertelt Elly Smit, muziekredacteur bij RTV Drenthe. "We hebben een speciale band voor het festival. Het zijn allemaal muzikanten die roots hebben in Drenthe, daar soms niet meer wonen, maar dan één keer in het jaar bij elkaar komen om het Drèents Liedtiesfestival te repeteren, en die jongens hebben allemaal al dik een jaar niet of nauwelijks kunnen spelen. Wat denk je? Die gaan nu helemaal los, daar zal het plezier vanaf spatten", zegt Smit enthousiast.

'Artiesten zijn super zenuwachtig'

Smit mag er vanavond voor zorgen dat alle artiesten op het juiste moment op het podium staan, vertelde ze gisteren bij Radio Drenthe. Ze maakt de artiesten dus van dichtbij mee, voordat ze hun liedje voor het eerst ten gehore mogen brengen. "Dat is heel mooi. De een sluit zich helemaal af en zit helemaal in een soort van trance, een soort van concentratie. Anderen stuiteren achter het podium", weet ze uit ervaring.

"Je moet het ook niet onderschatten. Die artiesten zijn natuurlijk super zenuwachtig, want voor velen is het de eerste keer op televisie. Op live televisie zelfs. Dan ga je met een live-band je eigen liedje ten gehore brengen en dat wordt je ook nog eens een keer beoordeeld."

Kijk live

Voor het Drèents Liedtiesfestivaren waren dit jaar 34 inzendingen, waarvan uiteindelijk dus tien zijn overgebleven. "Het niveau is de laatste jaren alleen maar omhoog gegaan", vindt Smit. Dat belooft een spannende strijd te worden!

Je bekijkt het Drèents Liedtiesfestival vanavond vanaf 19.30 uur op TV Drenthe en via een livestream op de site. Ook op Radio Drenthe hoor je de hele dag van alles over het Drèents Liedtiesfestival. "Alle mensen thuus ook kieken hè?", sluit Smit af.

Benieuwd naar foto's van de deelnemers en hun sms-codes voor de stemronde? Dat kan je zien op deze pagina.

De tien finalisten

As ik 't wachten kan - Rick Hilberts

Vuul (oh oh oh) - Jolien Wonink-Dijkstra

Met zien twee - Jaap Lamfers & Marianne Veenstra

Dichter tot de kern - Maurice Mulderij

Waarm bie de kachel - Lilian van Lottum

Waj zien is waj kriegen - Dennis Hendriks

Jij heurt bij mij - Boes & Boels

Mag ik weer in huus? - Skroetbalg

Dreuge worst met kaviaar - GERS (Gerwin Jutstra)

Wiezers van de klok - Anna Jents

Lees ook:

Deel dit artikel: