Bier van Maallust twee keer in de prijzen

maallust
De brouwers uit Veenhuizen sleepten twee medailles in de wacht © Hjalmar Guit
Brouwerij Maallust heeft twee medailles veroverd bij de Dutch Beer Challenge, een landelijke bierwedstrijd. Goud was er voor het weizenbier van de brouwers uit Veenhuizen. Het blonde bier sleepte brons in de wacht.
De Dutch Beer Challenge wordt gezien als de Nederlandse kampioenschappen voor brouwers. Er zijn vijf hoofdcategorieën, onderverdeeld in 28 biersoorten.
Weten waar je staat
Maallust had zes bieren ingestuurd voor de wedstrijd. Natuurlijk voor de eeuwige roem, maar het is ook een test voor de brouwers zelf. "Je wilt toch weten waar je staat met je product", zegt brouwmeester Bert Calkhoven. "En natuurlijk wil je altijd wel een prijs, waardering voor je harde werken."
Calkhoven is blij daarom met de twee medailles. "De concurrentie is enorm, je moet alles mee hebben. Het moet geweldig bier zijn, en er moet ook een stukje geluk bij zijn."
Veeleisend
De jury velt een onafhankelijk oordeel over de inzendingen, en is daarbij veeleisend. "De weizen bijvoorbeeld, dat is een tarwebier. Het moet fris zijn, met een beetje nasmaak van kruidnagel - dat komt uit de gist. Het moet het goede 'mondgevoel' geven, maar ook goed 'doordrinkbaar' zijn, omdat het vooral in de zomer gedronken wordt. En er wordt op brouwfouten gelet", aldus Calkhoven.
Voor het bier De Kolonist is dat blijkbaar gelukt: die Veenhuizer weizen werd daarom met goud bekroond. De Deerne is het blonde bier dat met brons thuiskwam.
In totaal werden 91 bieren bekroond tijdens de Dutch Beer Challenge.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.