Discuswerpster Jorinde van Klinken plaatst zich voor Spelen met Nederlands record

Jorinde van Klinken
Discuswerpster Jorinde van Klinken plaatst zich voor de Spelen © EPA/Valdrin Xhemaj
ATLETIEK - Discuswerpster Jorinde van Klinken (21) uit Assen gaat naar de Olympische Spelen in Tokio. Bij een wedstrijd in het Amerikaanse Tucson kwam ze tot een afstand van 65,94 meter. Daarmee verbeterde ze het Nederlands record. De Olympische limiet stond op 63,50 meter.
Van Klinken kan naast discuswerpen ook kogelstoten. Ze won in 2019 de Europese titel voor junioren op die discipline. Op dat nummer kan ze zich nog tot eind juni kwalificeren voor de Spelen.
In januari is de Drentse atlete naar Amerika vertrokken. Daar studeert ze Global Management aan de Arizona State University en traint ze onder Brian Blutreigh.
Twee weken geleden liet ze bij TV Drenthe nog weten dat de Olympische kwalificatie nog een race tegen de klok zou worden.
"Deze coach werkt met mij ook nog aan m'n basis. Hij leert mij écht hoe ik precies een kogel moet stoten. En in Nederland was ik al met moeilijkere dingen bezig", reageert Van Klinken vanuit Arizona.
"Ik moet m'n oude maniertjes afleren en dan moet ik dit opnieuw leren. Dat maakt het wel moeilijk en ook frustrerend. Ik heb nu nog maar acht weken om me te kwalificeren", vertelt Van Klinken. Maar ze houdt de moed erin. "Ik zal nooit zeggen dat het me niet gaat lukken, want dan lukt het sowieso niet. Maar ook rationeel gezien denk ik dat het kan. In ieder geval op één van de twee onderdelen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.