Eerste lange vlucht met medische drone vanaf Meppel

De eerste vluchten met een medische drone zijn gisteren uitgevoerd tussen de ziekenhuizen van Isala in Meppel en Zwolle. Na een periode van testen komt daadwerkelijke inzet van de drones snel dichterbij. De drones gaan in de toekomst bloed, medicijnen en monsters vervoeren. Dit gaat nu nog over de weg, maar drones zijn volgens Isala sneller, schoner en veiliger.

Gisteren zette Isala de belangrijke stap. De drone vloog voor het eerst buiten zicht over een lange afstand boven dunbevolkt gebied. De vlucht van 16 kilometer tussen het Isala ziekenhuis in Meppel en een weiland ten noorden van Zwolle verliep vlekkeloos. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle.

De komende maanden volgen meer vluchten voor medisch spoedtransport. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB. Die heeft voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gekregen. "Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan het concentreren van complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken op één locatie efficiënter zijn", stelt Isala.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Meppel ziekenhuis drone Isala medische drone
Deel dit artikel: