Op pad in de Drentse natuur: het Mantingerbos

Loes en Tineke Bouwmeester in het Mantingerbos
Klaverzuring vind je op oude bosbodems © RTV Drenthe
Nabij Mantinge in Midden-Drenthe ligt een van de oudste bossen van Drenthe én van Nederland. Van dit acht hectare grote bos is aangetoond dat er al in de prehistorie bos stond, een heus oerbos dus. Het bos is eigendom van Natuurmonumenten en maakt deel uit van het reservaat Mantingerbos en -weiden.
Door gebieden aan te kopen en natuurherstel uit te voeren probeert Natuurmonumenten de natuur in het gebied en de omliggende gebieden steeds beter op elkaar aan te laten sluiten. Zo krijgen dieren en planten een groter leefgebied en kunnen zij zich beter handhaven.

Oude hulst

Het Mantingerbos is een eiken-hulstbos. "Dit soort dikke hulstbomen tref je bijna nergens aan", aldus Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten. "Er valt weleens een boom om door de ouderdom, hier liggen meerdere hulstbomen die omgezakt of omgewaaid zijn. Dat biedt een schuilplaats voor andere dieren zoals het winterkoninkje dat hier een mooi, droog nestje heeft gebouwd."

Bosbodem

"Het mooiste van dit bos is de bodem waar we op staan", vertelt Bouwmeester. Met een grondboor maakt ze de laag die onder de oppervlakte zit, zichtbaar. "Hieronder zit zo'n dertig centimeter dikke humuslaag met dikke, vettige grond. Er zijn nog geen exacte gegevens maar we durven wel te stellen dat deze bodem tienduizend jaar oud is."
Op die oude bosgrond groeien planten die alleen daar gedijen. "Dit is klaverzuring, met die prachtige, lichte blaadjes. Het begint net te bloeien met kleine, witte bloempjes. En de bosanemoon, een mooi, sereen plantje, is ook een indicator van de oude bosbodem waar deze thuishoort", aldus Bouwmeester.
De bosanemoon heeft witte bloemetjes.
De bosanemoon heeft witte bloemetjes. © Saxifraga/Jan van der Straaten

Met rust gelaten

Natuurmonument laat dit stuk natuur met opzet met rust. Zo kan de hoeveelheid hulst toenemen en wordt het bos plaatselijk steeds donkerder. Het koude en natte klimaat - in vergelijking met de rest van Nederland valt hier veel neerslag - zorgt voor bijzondere plantensoorten. Er groeien zeventien verschillende soorten bramen, veel korstmossen en adelaarsvarens. Ook leven er zangvogels zoals de fitis en roodborst en brengen de torenvalk en de ransuil hier hun jongen groot.

Erop uit

Heb je zin gekregen om zelf een kijkje te nemen in dit gebied? Trek de wandelschoenen aan en volg de 'Wandelroute Broekstreek' van 8,5 of 6,5 kilometer of volg deze fietsroute van 67 kilometer rondom Mantinge.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.