Olie- en gasbedrijven in brief: 'Stimuleer gaswinning kleine velden'

gasopslag NAM Norg
Gasopslag van de NAM bij Norg © ANP/Hollandse Hoogte/Kees van de Veen
Dertien olie- en gasbedrijven, waaronder de NAM en Vermillion, benadrukken in een brief aan informateur Mariëtte Hamer het belang van de kleine gasvelden in onder meer Drenthe. Volgens de bedrijven, die samen de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOPEGA) vormen, moet de binnenlandse gaswinning van het nieuwe kabinet een stimulans krijgen.
"Gaswinning uit Nederlandse kleine velden is beter voor het klimaat, de economie, werkgelegenheid en leveringszekerheid dan het importeren van aardgas. Daarnaast kan een deel van de aanwezige gasinfrastructuur, kennis en expertise van de diepe ondergrond worden ingezet voor de energietransitie", schrijven de bedrijven in de brief aan informateur Hamer.
Volgens de NOPEGA zit er nog zo'n 170 tot 232 miljard kubieke meter aan gasvolume in de Nederlandse grond. Dat zou een waarde vertegenwoordigen van 9 tot 37 miljard euro.
De raden van Assen, Noordenveld, Aa en Hunze en Tynaarlo wilden onlangs voorkomen dat er gas gewonnen wordt in hun gemeente, maar de minister wil gaswinning toch toe blijven staan. Er loopt momenteel nog een rechtszaak bij Raad van State.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.