Bijna 9 op de 10 ouderen in Drenthe geprikt, maar Assen wijkt af

corona vaccin vaccinatiecentrum Assen
Een coronavaccin in het vaccinatiecentrum in Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
In bijna alle Drentse gemeenten heeft meer dan 85 procent van de 65-plussers in elk geval een eerste coronavaccinatie gehad. Alleen in Assen ligt dat aantal lager. In die gemeente is 75 tot 84 procent van de 65-plussers geprikt.
Inmiddels heeft tenminste 87 procent van alle Nederlandse 65-plussers tot nu toe een coronavaccinatie gehad. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat dit gedeelte van de ouderen zeker één keer is geprikt. De werkelijke opkomst is volgens het instituut nog hoger, want de vaccinatiegegevens die het centraal verzamelt zijn niet helemaal compleet.

Minste animo in Urk

De opkomst is gemiddeld lager in de zogenoemde Biblebelt, waar relatief veel orthodoxe protestanten wonen. Een deel van hen wijst vaccinatie principieel van de hand. In het zeer gereformeerde Urk ligt het voorlopige percentage het laagste. Volgens de voorlopige tellingen is dat de enige gemeente in de categorie waar nog maar 20 tot 39 procent van de 65-plussers is geprikt.
Veel gemeenten in de meest christelijke strook van het land halen nog wel percentages boven de 75 procent, zo blijkt uit een kaart die het RIVM heeft gepubliceerd. In gemeenten als Staphorst, Reimerswaal en Neder-Betuwe ligt het percentage tussen de 60 en 74 procent.

Grote steden

Ook in de grote steden laten minder mensen zich vaccineren dan gemiddeld. In Amsterdam en Rotterdam ligt het percentage ergens tussen de 75 en 84 procent. In de grote steden zijn wel grote verschillen tussen wijken. In een deel van de wijken komt de vaccinatiegraad onder 65-plussers niet verder dan tussen de 40 en 60 procent.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.