RIVM: 'Bij alle Defensieonderdelen was blootstelling aan chroom-6 mogelijk'

Op alle locaties van Defensie zijn medewerkers mogelijk blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Het ministerie heeft daarmee niet voldaan aan de zorgplicht, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

De (oud-)personeelsleden op al deze locaties komen nu ook in aanmerking voor een schadevergoeding. Die regeling gold al voor getroffen medewerkers, in onder meer Coevorden en Ter Apel.

Regeling POMS-locaties

In 2018 werd bekend dat het ministerie van Defensie op vijf locaties, zogeheten POMS-locaties, zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie wist dat dit schadelijk was. Hier werd tussen 1984 en 2006 Amerikaans militair materieel onderhouden. Er werden voertuigen met CARC - de bovenste verflaag - behandeld om ze te beschermen tegen strijdgassen. Verf met chroom-6 werd gebruikt om roestvorming te voorkomen.

Er kwam toen een collectieve financiële regeling voor de getroffen POMS-medewerkers. Die regeling wordt nu uitgebreid naar (oud-)medewerkers van alle defensielocaties. Hoeveel dat kost is nog niet duidelijk.

Onvoldoende aandacht Defensie

Vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. In de jaren 90 is het verbeterd. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.

Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Coevorden RIVM Ter Apel Defensie Chroom-6
Deel dit artikel: