Hof doet uitspraak in slepende kwestie treinkaping De Punt

Het gerechtshof in Den Haag doet vandaag uitspraak in de al jaren slepende kwestie rond de treinkaping bij De Punt in 1977. De uitspraak is mondeling en rechtstreeks via een livestream te volgen.

De civiele zaak is aangespannen door nabestaanden van treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja, zij willen een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Deze loopt inmiddels in hoger beroep. Papilaja en Uktolseja kaapten samen met zeven andere Molukse jongeren een trein met meer dan vijftig inzittenden bij De Punt.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping, die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven. Volgens de familie van Papilaja en Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. De Staat heeft altijd met klem ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

De rechtbank oordeelde in juli 2018 dat het gebruikte geweld niet onrechtmatig was. De rechtbank bepaalde dat de mariniers in de "achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare" veronderstelling waren dat het geweld nodig was. De nabestaanden van de kapers gingen in hoger beroep.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
De Punt treinkaping
Deel dit artikel: