Milieuclubs eisen strenger milieubeleid van gemeente Westerveld

Raad van state
De Raad van State in Den Haag © ANP/Lex van Lieshout
Twee milieuorganisaties eisen bij de Raad van State dat de gemeente Westerveld in haar ruimtelijke plannen strengere milieu- en natuureisen opneemt. Westerveld zou in het bestemmingsplan voor het buitengebied nog te veel ruimte bieden aan veebedrijven, recreatie en sierteelt.
De vereniging Milieudefensie, Bollenboos en Meten=Weten uitten hun onvrede over het gemeentelijke beleid vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag. Het buitengebied van Westerveld is vaak al aangemerkt als natuurbeschermingsgebied, maar toch zouden er volgens die twee partijen nog veel activiteiten zijn die er niet thuishoren.

Bestrijdingsmiddelen

"We zien er veel recreatie", zei woordvoerder Baptist van de milieuclubs. Hij eiste ook strenge voorschriften voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt. "Die is er factor tien zo hoog als in andere agrarische sectoren."
De gemeente Westerveld reageerde dat ze in het ruimtelijk beleid al veel rekening houdt met natuur- en milieubelangen. Maar de gemeente kan ook niet zomaar alle bestaande activiteiten gaan verbieden.

Schaapskudde

Een eigenaar van een weidegebied klaagde dat de gemeente Westerveld juist te veel waarde hecht aan natuurbeleid. Hij is bang dat er op zijn grond geen schaapskudde meer gehouden kan worden.
De Raad van State doet over zes ongeveer weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.