Stempel in gele boekje in Emmen tóch mogelijk

Een stempel laten zetten in het gele boekje kan bij een eerste of tweede coronavaccinatie gewoon in Emmen. Eerder deze week ontstond ophef nadat het leek alsof dat alleen in Assen, Meppel en Hoogeveen mogelijk was.

Emmenaren Co Patist en Ali Zingstra klaagden dinsdag dat ze geen stempel konden krijgen in hun eigen woonplaats. Volgens woordvoerder Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe kan iedereen die een eerste of tweede prik gaat halen, sinds afgelopen vrijdag ook in Emmen een stempel krijgen. "Tot die tijd was er nog geen landelijk beleid", legt hij uit.

Kanttekening

Raaijmakers plaatst wel een belangrijke kanttekening. Als Emmenaren al volledig zijn gevaccineerd, is het niet mogelijk om in hun eigen gemeente een stempel in het gele boekje te laten zetten.

Dat beaamde ook burgemeester Eric van Oosterhout vanavond tijdens de commissievergadering. "Met terugwerkende kracht kan men een stempel krijgen. Iedereen die voor juni gevaccineerd is, zoals de burgemeester, moet dan wel naar Assen, Meppel of Hoogeveen."

'Relatief kleine groep'

"Het gaat om een relatief kleine groep", aldus Van Oosterhout. "Na de prik kan er een stempeltje worden gehaald. Maar bovendien is het ook niet echt nodig. We moeten niet doen voorkomen alsof we zonder het gele boekje Europa niet uitkomen. We krijgen een gratis, niet te vervalsen vaccinatiebewijs." Volgens Van Oosterhout wordt deze rond 1 juli verwacht.

Deel dit artikel: