Evenementen mogen vanaf 30 juni op volle capaciteit draaien

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden.

Het gaat om eendaagse evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is, besloot het kabinet vandaag. Mondkapjes hoeven niet gedragen te worden tijdens het evenement. Bezoekers moeten zich wel laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Een bewijs van een recente coronabesmetting biedt ook toegang.

Field Lab

Het kabinet heeft dat vrijdag besloten en baseert zich op de resultaten van de Field Lab-evenementen die de afgelopen maanden zijn georganiseerd. "Zij concludeerden onder meer dat alle type evenementen veilig kunnen plaatsvinden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een coronatest vooraf en van gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers." De coronatest die toegang biedt, mag maximaal 40 uur oud zijn.

Tot 28 juli mogen de evenementen maximaal 24 uur duren, en geldt er een maximumaantal bezoekers van 25.000 per dag. Een maand later, vanaf eind juli, kunnen er weer meerdaagse evenementen met overnachting worden georganiseerd, zoals meerdaagse muziekfestivals. Dan vervalt ook het maximumaantal bezoekers. "Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen", aldus het ministerie.

Stadions

Het lijkt erop dat FC Emmen komend seizoen weer op een uitverkochte Oude Meerdijk kan spelen. Het kabinet overweegt om alle professionele sportwedstrijden komend seizoen weer toe te staan met 100 procent van de bezoekerscapaciteit.

Het grootste deel van het afgelopen voetbalseizoen werd in lege stadions gespeeld. Alleen in de eerste weken en in de laatste week van het seizoen waren beperkte aantallen toeschouwers welkom vanwege het coronavirus.

Meer over dit onderwerp:
evenementen Corona
Deel dit artikel: